Віра Олександрович

Тернопільщина: головний борець із корупцією в обласній раді… Іван Бабійчук (фото, відео)

Сесія

Чимало корупційних ризиків виявили експерти, аналізуючи роботу головного представницького органу Тернопільщини. Принаймні перелік із 16-ти пунктів таки вражає.

Нагадаємо, звіт за результатами оцінки корупційних ризиків у діяльності Тернопільської обласної ради взяли до відома на сесії обласної ради 6 листопада (із повним текстом рішення можна ознайомитися ТУТ прим.).

Відео можна переглянути ТУТ.

Усю цю роботу виконали не випадково. Адже депутати ще у 2017 році утворили комісію з оцінки корупційних ризиків у своїй діяльності і затвердили положення про її роботу. До складу цієї групи включили першого заступника і заступника голови Тернопільської обласної ради Василя Деревляного і Любомира Крупу, відповідно, а також - керівників і працівників структурних підрозділів виконавчого апарату Тернопільської обласної ради. По одному уповноваженому  представнику делегували усі депутатські фракції.

Президія5
Президія5

На основі проведеної роботи і аналізу інформації у комісії ідентифікували корупційні ризики і провели їхню оцінку. Врешті ризиків виявилося аж 16: 6 - із середньою і 10 - із низькою пріоритетністю:

  1. Прийняття рішень ради шляхом проведення голосування в умовах конфлікту інтересів.
  2. Прийняття рекомендацій постійних комісій Тернопільської облради в умовах конфлікту інтересів.
  3. Вплив на депутатів облради із метою прийняття рішення ради.
  4. Недоброчесність та/або особистий інтерес посадової особи місцевого самоврядування виконавчого апарату Тернопільської облради, яка бере участь у роботі конкурсної комісії.
  5. Недоброчесність та/або особистий інтерес посадової особи місцевого самоврядування виконавчого апарату Тернопільської обласної ради зі службовими документами, через що відповідна інформація може бути передана третім особам.
  6. Відсутність контролю за допороговими закупівлями.
  7. Поділ предмета закупівлі на частини або зниження його вартості для уникнення проведення закупівлі через програму «ProZorro».
  8. Недоброчесність та/або особистий інтерес посадової особи місцевого самоврядування виконавчого апарату Тернопільської облради, яка готує проект відповіді на запит на публічну інформацію.
  9. Ймовірність впливу зацікавлених осіб на працівників відділу правового забезпечення діяльності обласної ради та територіальних громад виконавчого апарату Тернопільської обласної ради під час підготовки документів або безпосереднього представництва інтересів Тернопільської обласної ради в суді.
  10. Недоброчесність та/або особистий інтерес голів постійних комісій Тернопільської обласної ради, посадових осіб місцевого самоврядування виконавчого апарату Тернопільської облради під час розгляду заяв, звернень громадян і юридичних осіб.
  11. Порушення вимог фінансового контролю, несвоєчасне подання або неподання декларації особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.
  12. Порушення вимог фінансового контролю, несвоєчасне подання або неподання повідомлення про суттєві зміни в майновому стані суб’єктів декларування.
  13. Порушення термінів оприлюднення електронних петицій, рішень Тернопільської облради на її офіційному веб-сайті.
  14. Особистий інтерес під час проведення перевірок підприємств, установ, організацій, що належать до спільної власності сіл, селищ, міст Тернопільської області, зокрема, надання переваг, необґрунтованих позитивних чи негативних висновків за результатами перевірок підприємств, установ, організацій, у яких працюють особи, пов’язані приватним інтересом з посадовою особою, яка здійснює перевірку.
  15. Особистий інтерес під час подання кандидатури на призначення та безпосереднього призначення на посади керівників підприємств, установ, організацій, що належать до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області.
  16. Надання переваг або пільг тощо депутатами Тернопільської облради фізичним чи юридичним особам, наближеним до відповідних політичних партій.

babiychuk
babiychuk

Що цікаво, підписав цей документ «сірий кардинал» обласної ради, тобто керуючий справами виконавчого апарату Іван Бабійчук, якого багато хто звинувачує у співпраці із «Партією Регіонів». Саме він є уповноваженою особою із питань запобігання і виявлення корупції у виконавчому апараті Тернопільської обласної ради. Ось так…

До речі, про те, що відбувалося 6 листопада у залі на Грушевського, 8, читайте також ТУТ, ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото і відео автора, а також із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео