Віра Олександрович

Тернопільський аеропорт хотіли зробити базою НАТО. Не вийшло (фото)

Зміни до обласного бюджету обранці жителів Тернопілля ухвалили, а от перетворити Тернопільський аеропорт на військову базу НАТО… не наважилися.

Нагадаємо, сьогодні, 5 липня, відбулася позачергова сесія Тернопільської обласної ради (про те, що відбувалося під час засідання, читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ прим.). Засідання розпочалося о 10.37, а завершилося близько 19.00, проте – із тривалою обідньою перервою. Існувала навіть ймовірність, що політики не зберуться. Відновили роботу вдалося лише о 16.30.

Розподілили мільйони із державного бюджету

Депутати після дискусій і суперечок все-таки вирішили збільшити обсяг доходів загального фонду обласного бюджету на 2017 рік на 18 мільйонів 781 тисяч гривень.

- Це буде здійснено за рахунок субвенції із державного бюджету місцевим бюджетам на погашення різниці між фактичною вартістю теплової енергії, послуг із централізованого опалення, постачання гарячої води, централізованого водопостачання та водовідведення, постачання холодної води та водовідведення (з використанням внутрішньо-будинкових систем), що вироблялися, транспортувалися та постачалися населенню та іншим підприємствам теплопостачання, централізованого питного водопостачання та водовідведення, які надають населенню такі послуги, і тарифами, що затверджувалися та погоджувалися органами державної влади чи місцевого самоврядування в сумі 6 мільйонів 865 тисяч гривень, - пояснює депутатам керівник департаменту фінансів Степан Скибиляк.

Окрім того, за рахунок субвенції із держбюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку територій до казни додали ще 5 мільйонів 200 тисяч.

- На виплату грошової компенсації за належні для отримання житлові приміщення для сімей загиблих осіб, для осіб із інвалідністю І-ІІ групи, визначених Законом «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, і осіб, які втратили функціональні можливості нижніх кінцівок, інвалідність яких настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, та потребують поліпшення житлових умов надійде 6 мільйонів 565 тисяч, - додає він.

«Це – нормальне звернення і показова справа для Росії»

Пропозицію про звернення від обласної ради задля перетворення Тернопільського аеропорту на базу для літаків сил НАТО вніс представник «Самопомочі» Віталій Фидрин. Він навіть текст підготував і заручився підтримкою колег по партії. Особливо активно ідею захищав заступник голови облради Любомир Крупа. Проте представник ВО «Свобода» Олег Сиротюк був першим, хто засумнівався у доцільності такого звернення. Мовляв, із громадою Тернополя про це ніхто не порадився.

  • А я вважаю, що це – нормальне звернення і показова справа для Росії, - каже голова обласної ради Віктор Овчарук.

Проте підтримати звернення були готові не усі.

unnamed (7)
unnamed (7)

  • Не перетворюйте серйозне питання на сміхотульки, - додає перший заступник голови облради Василь Деревляний. – Це ж важкі літаки будуть літати! Уявіть той шум! Для таких літаків треба злітну смугу на 3 км. У Чорткові було б краще. Може, там земля ще є… Там були належні умови. Фракція «Батьківщина» за таку пропозицію без наради із громадою Тернополя голосувати не буде.

У залі врешті набралося лише 17 прихильників такої ідеї. Але за пропозицією голови ТОДА Степана Барни, на наступну сесію депутати підготують звернення про можливість співпраці із НАТО. Мовляв, це уже буде реальна і обдумана позиція жителів краю.

unnamed (9)
unnamed (9)

Після цього депутати взялися один за одним ухвалювати рішення про міжбюджетні трансферти. Більшість із цих пунктів отримували 35 «за». Про решту рішень і звернень, ухвалених депутатами, – читайте на «Терені» згодом.

Фото і відео автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео