Орест Сарматський

Тернополянам на замітку: коли найвигідніше йти у відпустку і отримати вищу зарплату

відпочинок

За один день відпустки платять менше, ніж за один робочий день

Багато українців почали планувати свою відпустку. Згідно із законом, відпустка співробітнику оплачується роботодавцем. Як підрахувати відпускні і коли найвигідніше відпочивати влітку пише "Сегодня".

Як пише видання, за один день відпустки платять менше, ніж за один робочий день. Пов'язано це з особливостями розрахунку відпускних. Щоб порахувати, скільки заплатять за один день відпустки, потрібно вирахувати свою середню зарплату за календарний день за минулий рік.

Наприклад, українець з зарплатою в 8000 гривень і робочим тижнем з понеділка по п'ятницю за один робочий день заробляє 400 гривень. А за один день відпустки може отримати 266,6 гривні (з урахуванням, що зарплата за минулий рік не змінювалася).

Якщо взяти відпустку з понеділка по п'ятницю (на п'ять днів), місячна зарплата знизиться з 8000 до 7330 гривень. А якщо взяти відпустку на повний тиждень, то можна розраховувати на зарплату в 7866 гривень. Якщо ж оформити відпустку на дев'ять днів (з суботи по понеділок, «захопивши» дві суботу і дві неділі), то зарплата в місяць з відпусткою буде навіть вище, ніж зазвичай – 8400 гривень.

Так, якщо замість п'яти днів відпустки використовувати дев'ять (з урахуванням вихідних до і після відпустки), то розмір зарплати збільшиться.

Зазначимо, кожному працівнику надається відпустка тривалістю 24 календарних дні. Згідно ст. 12 Закону про відпустки, 24 дні можна розділити на кілька частин. При цьому основна частина відпустки повинна бути не менше 14 календарних днів. Якщо за минулий рік відпустку не використовується, на наступний місяць його можна перенести тільки за згодою з роботодавцем. При цьому після звільнення вся невикористана відпустка компенсується грошима.

Наприклад, якщо пропрацювати 13 місяців і за цей час жодного разу не піти у відпустку, а опісля звільнитися, роботодавець зобов'язаний виплатити компенсацію 26 днів відпустки (два дні за кожний пропрацьований місяць).

Варто пам'ятати, що вихідні дні в честь свят у тривалість відпустки не зараховуються. Якщо взяти відпустку на сім днів, з 19 серпня, відпочивати можна не тиждень, а вісім днів (24 серпня вихідний на честь Дня Незалежності).

Вибір читачів за тиждень

Відео