Анастасія Кисіль

У громадських місцях Тернополя палити електронні сигарети тепер заборонено 

IMG_3438

Верховна Рада ухвалила зміни до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну та заборонила палити електронні сигарети у громадських місцях.

Документом, зокрема, передбачено:

- заборона реклами та стимулювання продажу тютюнових виробів, електронних сигарет та рідин до них;

- встановлення штрафу за їхню реалізацію особам, які не досягли 18 років, у розмірі 1 020 грн, а в разі повторного протягом року порушення – 10 200 грн.;

- збільшення площі медичних попереджень на упаковках сигарет;

- заборонена ароматизованих сигарет;

- куріння з використанням пристроїв для нагріву забороняється в усіх громадських місцях та приміщеннях за аналогією з курінням звичайних цигарок.

Pasted into У громадських місцях Тернополя палити електронні сигарети тепер заборонено 
Pasted into У громадських місцях Тернополя палити електронні сигарети тепер заборонено 

У МОЗ кажуть, що вживання тютюну є основною причиною передчасної смертності, якій можна запобігти. За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), від хвороб, спричинених вживанням тютюну, щороку помирає понад 8 мільйонів людей у світі. Вживання тютюнових виробів — один з основних факторів ризику виникнення неінфекційних захворювань (серцево-судинних, цукрового діабету, раку, хронічних обструктивних захворювань легень і розладів психічного здоров’я), що є причиною майже 84 % усіх смертей в Україні. Щороку 85 тисяч українців помирають від хвороб, спричинених курінням.

Щоб запобігти поширенню тютюнокуріння, у 2006 році Україна ратифікувала Рамкову конвенцію ВООЗ із боротьби проти тютюну. Це - перший міжнародний договір, який покладає на сторони юридичні зобов’язання щодо виконання. Конвенція створена під егідою ВООЗ у відповідь на глобальну епідемію вживання тютюну, її ратифікувала 181 країна й вона охоплює майже 90 % населення світу.

Указом Президента України № 722/2019 від 30 вересня 2019 р. «Про Цілі сталого розвитку України на період до 2030 року», зокрема Ціллю 3, визначено «забезпечення здорового способу життя та сприяння благополуччю для всіх у будь-якому віці». Завданням 3.8 цієї цілі є зниження поширеності тютюнокуріння серед населення з використанням інноваційних засобів інформування про негативні наслідки тютюнокуріння (мета — зменшити кількість курців в Україні до рівня 15 % до 2025 року).

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео