Віра Олександрович

У Тернополі 26 важких хворих на COVID-19, але ресторани, ТРЦ і фітнес-зали працюватимуть (фото)

Штаб4

У Тернополі зараз – 26 важких хворих на COVID-19, причому двоє пацієнтів – на ШВЛ. Від початку епідемії у місті померли 10 людей. Втім, йти на жорсткий карантин більше ніхто не погоджується. Тож ресторани, ТРЦ і фітнес-зали працюватимуть.

Нагадаємо, на засіданні міського Штабу із подолання надзвичайної ситуації сьогодні, 4 вересня вирішили не закривати школи і дитячі садочки, а весь громадський транспорт надалі їздитиме у режимі спецрейсів. 

Поліція
Поліція

Таке рішенням ухвалили попри висновок Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій (ТЕБ та НС), яка внесла Тернопіль у «червону» зону, а також – регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, яка засідала теж сьогодні, 4 вересня. 

– Тернопіль має жити і працювати без будь-яких зон, – вважає міський голова Сергій Надал. – Не можна забороняти тернополянам чи жителям інших міст заробляти гроші для своєї сім’ї. Так, потрібно дотримуватися протиепідемічних правил. Але місто має жити і працювати! Це моя позиція!

Як на це реагуватимуть правоохоронці, залишається складним питанням. Вони рішення Штабу не підписали, адже мусять виконувати вказівки центральної влади. Звісно ж, на засіданні дали слово медикам. За словами начальника міського відділу медичного забезпечення Василя Даньчака, у лікарнях Тернополя вже – 115 хворих на COVID-19.

– У міській лікарні швидкої допомоги вранці 4 вересня перебували 69 хворих на коронавірус, причому 63-є із них – тернополяни, – каже він. – Відразу 4 хворих потребували кисневої підтримки через маску, 8 – кисневого концентратора. Ще 2 людей підключені до апарату штучної вентиляції легень (ШВЛ). 

Окрім того, у цій лікарні – 12 пацієнтів із підозрою на коронавірус. Ще 22 людей у такому ж стані у дитячій лікарні, а в лікарні №3 – 8-ро.

– У міській дитячій лікарні вранці 4 вересня було 14 хворих: 8 дітей і 6 дорослих із підтвердженим COVID-19, – додає він. – У лікарні №3 перебували 32 хворих на коронавірус, причому 3-є потребували кисневої підтримки через маску, а 9 пацієнтів – кисневого концентратора. 

Патрульна
Патрульна

До речі, на самоізоляції у Тернополі зараз перебувають понад 400 людей. І що найгірше – від початку епідемії у місті вже померли 10 осіб. Проте серед молоді і дітей таких випадків, на щастя, не було.

– Серед дітей не зареєстровано жодного летального випадку, а відсоток інфікованих COVID-19 - невеликий, – каже лікар-епідеміолог Володимир Паничев. – На мою думку як лікаря, треба враховувати ситуацію із захворюванням. Я можу наразитися на критику, але ситуація із захворюваністю дітей і перебігом хвороби у них не є такою, що потребує обмежень.

Втім, основним акцентом, на якому робили наголос учасники зібрання, було рішення Конституційного суду. Мовляв, Кабмін не має права встановлювати карантин, що обмежує конституційні права і свободи людини і громадянина. Тож із понеділка, 7 вересня, у Тернополі працюватимуть: заклади сфери культури, громадського харчування, ТРЦ, соціальні та реабілітаційні заклади, спортивні і фітнес-зали, ринки тощо, але – при умові дотримання чітких протиепідемічних заходів. Садочки, школи, позашкільні установи будуть відчинені, проте змушувати дітей відвідувати їх ніхто не буде. Йдеться винятково про рішення батьків і самих учнів. При цьому заклади освіти будуть працювати щодня.

Щодо громадського транспорту, то він курсуватиме із табличками «Спеціальні перевезення». Їздитиме транспорт за схемами руху і шляхами проходження тролейбусних (маршрути №1, 2, 3, 5, 7, 8, 9, 10 і 11) та автобусних (маршрути №1А, 2, 3, 4, 5, 5А, 6, 6А, 8, 9, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 20А, 21, 22, 22А, 23, 27, 29, 31, 32, 33, 36, «Тернопіль-Курівці», «Тернопіль-Вертелка», «Тернопіль-Малашівці-Іванківці-Плесківці», «Тернопіль-Глядки») маршрутів, проте – у межах кількості місць для сидіння тощо.

Ознайомитися із усіма пунктами рішення Штабу можна тут: 

22
22

33
33

Фото з трансляції засідання штабу на сторінці Сергія Надала у фейсбуці

Вибір читачів за тиждень

Відео