Віра Олександрович

У Тернополі оголосили розшук особливих сміливців (фото, відео)

Основне

Вимогу заборонити будівництво у парку «Національного Відродження» черговий раз озвучили на сесії Тернопільської міської ради 15 червня.

Хоча депутати поки що цю ідею громадських активістів, противників будівництва «Вуличної академії», не підтримали, проте – шанс іще є. Тим паче, можна отримати статус «сміливця».

Активісти виявили порушення при укладанні нового інвест-договору

Власне, почалося все із того, що напередодні, 13 червня, на місці, де нещодавно відновили будівництво, що спричинило спротив громади від самого початку робіт, відбулося Народне віче. Поруч із будмайданчиком зібралося кілька десятків людей. Згодом сталася уже друга цього року «буря», точніше радикально налаштовані тернополяни частково пошкодили зроблене будівельниками.

Що цікаво, під час цієї акції активісти виявили дуже цікаву документацію. Із неї вони зробили висновок, що зводять на скандальному майданчику знову ж таки не якусь «Вуличну академію», а таки готель із розважальним закладом. Тож виступ голови ініціативної групи, яка бореться проти забудови парків, Юлії Мамчак, на сесії 15 червня був очікуваним. Вона заявили про наявність порушень при укладанні нового інвест-договору на будівництво згадуваного соціально-спортивного центру і навіть зловживання службовим становищем членам виконкому.

Мамчак
Мамчак

Нагадаю, 24 жовтня 2017 року, за подання депутата Андрія Шкули, на голосування винесли рішення про припинення будівництва у парку «Національного Відродження», - каже Юлія Мамчак. - Результатом вашого голосування стало скасування рішення виконкому Тернопільської міської ради №113 від 12.02.2014 р. про погодження інвестиційної угоди №01/08/13 щодо будівництва готелю із закладом громадського харчування, як такого що суперечить інтересам громади. Проголосували «за» - 35 депутатів. Проте голосували ви за пропозицію Андрія Шкули у цілому - «Про припинення будівництва в парку Нацвідродження».

Акцентувала активістка і на інших «нестиковках».

Невдовзі, уже 8 листопада 2017 року без розгляду на сесії міської ради з’явилася нова інвестугода, - продовжує жінка. - Її уклали із дивним формулюванням: «Сторони за Даною угодою стверджують, що з урахуванням рішення Тернопільської міської ради від 24.10.2017 року № 7/19/10 «Про скасування рішення виконавчого комітету ТМР №682, скасування декларації про початок будівельних робіт» їхнім спільним інтересам відповідає необхідність внесення змін до договору №1/08/13 від 14.02.2014 року із моменту підписання додаткової угоди і викладення Договору у новій редакції.

[embed]https://youtu.be/hydZVDSLTf0[/embed]

Будівельники 15 червня згорнули роботи у парку

На думку активістів, комунальне підприємство у цьому випадку уклало інвестугоду, що внесла зміни у договір, що уже вважався недійсним і скасованим.

На сесії 24 жовтня скасували рішення виконкому, яке дозволяло укладення цієї інвестугоди! – ще раз наголошує вона. – Зрештою, рішення сесії має вищу силу над рішенням виконкому.

Зважаючи на вказані факти, активісти запропонували депутатам проголосувати за проект рішення, згенерований громадою. Адже це дозволило б раз і назавжди поставити крапку у конфлікті. Проте міський голова Сергій Надал відразу заявив, що заява активістки не відповідає дійсності і є маніпулятивною. Мовляв, усі рішення сесії і виконкому - законні.

Нехай прокуратура розслідує, - каже голова. – Дочекаємося висновків, тоді будемо говорити про ті чи інші речі.

До речі, активісти цього разу ґрунтовно підготувалися. Майже усі депутати вчора отримали документи, де викладені факти помічених «нестиковок». І хоч поки що реакції політиків на таке звернення активістів не було, усе незабаром може змінитися.

Наступна сесія - через місяць, - каже активістка. – У депутатів ще є час усе вивчити. Ми чекаємо сміливців. Тим паче, справою уже займається прокуратура…

Снимок_Мамчак
Снимок_Мамчак

Уже ввечері Юлія Мамчак у «Фейсбуці», на своїй сторінці написала: «Сподіваюсь, що після ознайомлення із документами депутати внесуть його (рішення про заборону будівництва – прим.) у порядок денний наступної сесії. Назар Зелінка, сподіваюся, що ви як депутат суміжного округу, будете першим, хто зголоситься подати цей проект…».

Окрім того, вона оприлюднила фото, на яких видно, що будівельники згортають роботи. Активісти розцінили це як «маленьку перемогу».

Мамчак1
Мамчак1

Мамчак2
Мамчак2

Про те, що також відбувалося на сесії 15 червня, читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото і відео автора, а також зі сторінки Юлії Мамчак у «Фейсбуці»

Вибір читачів за тиждень

Відео