Віра Олександрович

Унікальну виставу у Тернополі зможуть поставити лише завдяки благодійникам

Підготовку до прем’єри унікальної вистави - містерії непокори «Голгофа» розпочали у Тернопільському академічному обласному українському драматичному театрі ім. Тараса Шевченка.

Актори планують вже у кінці травня у такий спосіб розповісти краянам про життя і титанічну працю Патріарха Йосифа Сліпого. Тож наразі сподіваються на фінансову підтримку влади і благодійників, адже без цього їм не обійтися.

Нагадаємо, 130-ту річницю із дня народження Патріарха Йосифа Сліпого на Тернопіллі відзначатимуть впродовж всього року. Тож на вірян очікують безліч заходів, святкових богослужінь, а також цікавих атракцій для молодого покоління і особливих прощ.

- Театр дійсно покликаний розважати, але не варто забувати, що він повинен і виховувати, - каже директор драмтеатру Борис Репка. – Тому у нашому репертуарі є вистави і про Мазепу, і про січових стрільців, і про Небесну Сотню, і про героїв російсько-української війни. Тому саме у 2022-му нам прийшла ідея створити виставу і про нашого славного земляка, захисника Церкви Йосифа Сліпого. Ми маємо пишатися тим, що маємо такого Героя.

Це буде особлива постановка - містерія непокори «Голгофа». Саме так її назвав головний режисер театру і майбутній постановник цієї вистави Олег Мосійчук. Благословення владики Василія Семенюка на початок творчого процесу у театрі отримали ще в грудні.

- Олег Мосійчук зараз пише цей твір, - уточнює пан Репка. – Десь у другій половині березня ми маємо намір той матеріал передати на прочитання владиці, аби із 1 квітня вже почати роботу над виставою. Триватиме вона, як і зазвичай, близько 2-х місяців. Тож прем’єру хочемо показати у кінці травня.

Головна проблема – кошти, адже витрати передбачаються немалі. Наразі у театрі подали проєкт в Український культурний фонд, адже сподіваються, що зможуть отримати фінансування від держави. Паралельно у театрі готують листи до всіх гілок влади, аби вони також підтримали ідею коштами.

- Окрім того, ми можемо створити благодійний фонд, - додає директор. – До його формування зможуть долучитися ті, хто бажає підтримати проєкт. Серед місцевих бізнесменів уже дехто навіть зголосився. Розраховуємо ми і на підтримку Церкви. Це би було чи не найкращим подарунком для нашого земляка.

До речі, виставу планують залишити в репертуарі театру, тобто показуватимуть її не лише у 2022-му році.

Фото з трансляції на сайті Тернопільсько-Зборівської архиєпархії

 

Вибір читачів за тиждень

Відео