Вчені та лікарі розповіли про 15 корисних властивостей полуниці
Підтримує імунітет, допомагає травленню – це лише незначна частина користі від вживання полуниці
Травень та червень – сезон полуниці, а це означає, що треба згадати про корисні властивості цієї ягоди зі слів вчених та лікарів, пише agronews.ua.
-
Полуниця покращує пам’ять
Згідно з дослідженнями, полуниця уповільнює процеси старіння мозку, а отже, продовжує його функціональне життя, дозволяючи нам якомога довше залишатися в здоровому глузді та міцній пам’яті. А щоденне вживання полуниці покращує короткочасну пам’ять.
-
Полуниця покращує зір
Стиглі червоні ягоди полуниці корисні також і для зору. Численні дослідження підтверджують, що щоденне вживання полуниці запобігає розвитку макулярної дегенерації сітківки ока, катаракти, сухості ока, прогресуючої сліпоти та інших проблем, пов’язаних з віковими змінами тканин. Біохімічний склад ягід дозволяє не лише запобігти можливій появі хвороб очей, що ведуть до порушення зору, але також сприяє прогресивному лікуванню вже наявних недуг.
-
Полуниця підтримує імунітет
Вітамін С, що міститься в полуниці, впливає на організм, як антиоксидант. Він підтримує клітини імунної системи, захищаючи їх від ушкоджень, які можуть виникнути за імунної відповіді.
-
Зменшує запалення
Запалення – це нормальна реакція на інфекцію та травму. Але воно стає проблемою, коли перетворюється на хронічну форму.
Полуниця – багате джерело поліфенолів, які можуть захищати клітини від запальних ушкоджень. Деякі дослідження показали, що вживання полуниці зменшує запалення маркери, такі як високочутливий С-реактивний білок.
-
Полуниця допомагає захиститися від раку
Завдяки високій концентрації вітаміну С, елагової кислоти, антоціану, кемпферолу та інших корисних речовин ця ягода може запобігати розвитку деяких форм раку.
-
Полуниця корисна для фігури
По-перше, оскільки полуниця не дуже солодка, вона низькокалорійна. На 100 грамів припадає 33 кілокалорії, які легко можна спалити за кілька хвилин активного бігу. По-друге, вона має низький глікемічний індекс, отже, запобігає накопиченню жирів. По-третє, містить речовини, що сприяють спалюванню жирів.
-
Полуниця нормалізує рівень цукру в крові
Полуниця – одна з тих ягід, яку рекомендовано вживати діабетикам. Завдяки своєму унікальному складу та високому вмісту фітонутрієнтів, вона не сприяє різкому підвищенню рівня цукру в крові, а також уповільнює процес абсорбції цукрів.
-
Полуниця корисна для серця
Ця червона ягода знижує ризик виникнення та розвитку численних серцево-судинних захворювань. Як ми вже писали, полуниця багата різними вітамінами та антиоксидантами, а також у ній міститься магній та калій. Останні відіграють важливу роль у нормалізації кров’яного тиску, а також запобігання застою рідини, що призводить до набряків, які помітні зовні, а також і до тих, які можуть утворюватися на внутрішніх органах.
-
Полуниця зменшує біль при остеоартриті
Остеоартрит – це поширений тип артриту, який зазвичай викликаний запаленням та супроводжується болем у суглобах та руйнуванням хряща.
Згідно з одним дослідженням, де учасники були випадково поміщені в групу плацебо або групу, яка вживала 50 грамів ліофілізованої полуниці на день протягом 12 тижнів. Ті, хто регулярно їв полуницю – менше страждали від болю.
-
Полуниця покращує рівень хорошого холестерину
Хороший холестерин поглинає надлишок поганого і переносить його в печінку для подальшого виведення з організму. Також він допомагає знизити ризик серцевих захворювань та інсульту.
Згідно з дослідженням, опублікованим у Journal of Clinical Nutrition, учасники, які вживали помірну кількість ягід, мали значне підвищення рівня хорошого холестерину.
-
Полуниця допомагає у лікуванні метаболічного синдрому
Метаболічний синдром – це сукупність станів (артеріальний тиск, високий рівень цукру в крові, низький рівень хорошого холестерину та збільшення талії), які підвищують ризик розвитку діабету 2 типу та серцевих захворювань.
Полуниця допомагає запобігти цьому синдрому завдяки своїм поживним речовинам. Дослідження показало, що люди, які приймали полуничний напій, що містить в еквіваленті три чашки полуниці, мали нижчий рівень “поганого” холестерину.
-
Полуниця допомагає травленню
Вживання різних рослин має вирішальне значення для хорошого травлення та здоров’я кишечника, оскільки вони містять клітковину. Одна чашка нарізаної полуниці містить близько 3,5 г цієї речовини.
У цій ягоді міститься нерозчинна клітковина, яка сприяє підтримці правильного травлення.
-
Полуниця сприяє виробленню колагену
Колаген – найпоширеніший білок в організмі, він є будівельним матеріалом для шкіри, м’язів, кісток, сухожиль і сполучних тканин. Він підтримує здоров’я волосся, шкіри, нігтів та навіть суглобів.
Один із способів підтримати природну здатність організму виробити колаген – вживати вітамін С, якого якраз багато в полуниці.
-
Полуниця допомагає при депресії
Ця ягода допоможе полегшити симптоми депресії. Вона є добрим джерелом фолієвої кислоти: одна чашка нарізаної полуниці містить 39,8 мікрограма цієї речовини.
Деякі дослідження показали, що люди, які перебувають у депресії, мали нижчий рівень фолієвої кислоти, порівняно з людьми без депресії. Вживання великої кількості цієї кислоти є корисним при лікуванні депресії.
-
Полуниця показана алергікам
Дивно, але така спірна, на перший погляд, ягода – саме те, що рекомендовано людям з алергією різного виду. Знову ж таки, завдяки своєму біохімічному складу полуниця здатна придушити запальні процеси та певні біохімічні реакції, пов’язані з проявом алергії.
Щобільше, полуниця показана майбутнім мамам. Згідно з дослідженнями, якщо жінка під час вагітності вживала полуницю, ризик розвитку алергії на неї у дитини буде мінімальним.
Читайте також: На ринку полуничний ажіотаж: ціни зменшилися майже втричі
Фото з відкритих джерел