Віра Олександрович

"Вуличну академію" у парку Тернополя спинили. Тимчасово (відео)

Основне

Активні будівельні роботи на соціально-спортивному об`єкті “Вулична академія”, що у парку «Національного Відродження», на певний час призупинять. Із відповідним запитом під час сесії Тернопільської міської ради 20 квітня виступив голова земельної комісії Андрій Шкула.

Окрім того, за його пропозицією, на території, раніше відведеній під будівництво, зелені насадження не знищуватимуть. Такий запит інші депутати підтримали лише 22 голосами, але цього – вистачило, аби рішення набрало сили. Під час засідання також йшлося про таке - читайте ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ.

[embed]https://youtu.be/zl3XoEZpOR4[/embed]

Нагадаємо, історія із забудовою ділянки, яку тернополяни звикли вважати парковою зоною, триває впродовж кількох років. Збудувати еко-готель із закладом громадського харчування на ділянці поруч із вулицею 15 Квітня захотіли у 2014 році. Тоді люди цього зробити не дали. Але через два роки виявилося, що у тій місцині вже будуватимуть соціально-спортивний центр “Вулична академія”, хоча у документах йшлося про будівництво того ж таки готелю із рестораном. Активісти збунтувалися і роботи у 2017 році призупинили. Згодом документи підправили, і в квітні 2018-го роботи відновили. Нових масштабів почали набирати і громадські протести. Саме через це нещодавно на Театральному майдані відбулася акція «Врятуй парк!», яку підтримали своїми підписами близько 500 тернополян.

- На вулиці 15 Квітня відновилися роботи із будівництва так званої “Вуличної академії”, що, згідно із містобудівними умовами і запланованим проектом, більше схожа на інший об`єкт - готельного призначення, - каже Андрій Шкула. - Тернополяни, які вважають подібну затію неприпустимою, вже подали позови до суду. Незалежно від рішення суддів, прошу: перше - не погоджувати видалення зелених насаджень на тій ділянці, друге - зобов`язати КП «Тернопільбудінвестзамовник» розпочати процес поділу земельної ділянки для відведення частини земельної ділянки до парку міста. Адже, відповідно до Генплану, її визначили як «зелену зону».

Шкула
Шкула

Третім пунктом депутатського запиту була вимога про призупинення будівельних і підготовчих робіт до рішення суду і результатів перевірки, бо люди вже звернулися зі скаргами до правоохоронців.

До речі, озвучив того дня Андрій Шкула ще 2 запити: - про впровадження валідаторів на катерах, що курсують Тернопільським ставом, без поділу на тарифи для міських і не міських жителів (спільно із Назаром Зелінкою); - про необхідність повернення зелених зон у межі парків, поки вони не забудовані.

І ці запити теж отримали підтримку, хоча і значно меншу. Наприклад, збереження зелені у парках Тернополя схвилювало лише 15 обранців тернополян. Проте – і цього висталило, адже такі питання вважають «технічними» і вистачає навіть третини голосів від повного складу ради.

Мерія
Мерія

Фото і відео автора, а також зі сторінки Богдана Кіндія у «Фейсбуці»

Вибір читачів за тиждень

Відео