Орест Сарматський

Збирання картоплі в Україні почнеться пізніше, ніж минулого року – експерт (Агроновини)

0301 (Copy)

Більшість українських господарств у цей час рік тому вже почали збирати врожай пізньої картоплі, а в цьому році навіть у південних регіонах фермери почнуть це робити за 7-10 днів.

Про це заявила керівник департаменту «Аналітика» ОРСП «Шувар» Тетяна Гетьман, йдеться в повідомленні «Інфо-Шувар».

Вона пояснила, що затримка зі збором пізніх сортів картоплі впливає на нинішню ціну.

Як зазначається, ціни на картоплю продовжують зростати, це не є типовим явищем для другої половини серпня. Покупці бачать в цьому  перші ознаки майбутнього дефіциту картоплі в Україні. Фермери і  трейдери не виключають, що вже за тиждень картопля в Україні почне дешевшати.

– Поточне зростання ціни на картоплю – це наслідок впливу  погодних умов на терміни посадки та визрівання картоплі. Відбулось зниження врожайності ранніх та середніх сортів картоплі в 1,5 рази до  попереднього року. Саме тому літом ми побачили рекордно високі ціни на цю продукцію. Ситуацію по пізніх сортах поки що оцінювати зарано, хоча за різними оцінками комерційних виробників, врожайність буде нижчою на 10-30%. Але не це є приводом для поточного зростання ціни, головна причина – затримка у визріванні бульб пізніх сортів, – пояснила Тетяна Гетьман.

Вона зазначила, що з початком збору урожаю, в кінці серпня, ціни на картоплю можливо почнуть знижуватись і навіть імпорт, який зараз іде з Білорусі, може призупинитись.

За даними «Інфо-Шувар», зацікавленість в імпорті  різко впаде, коли ціни на картоплю  в Україні знизяться до 6-7 грн/кг (0,22-0,25 €/кг).

0302 (Copy)
0302 (Copy)

Виробник розповів, скільки треба вкласти для початку ягідного бізнесу

Фермер для входження в ягідний бізнес має розраховувати на вкладення в межах $30 тис./га.

Про це заявив засновник ягідної ферми «Оріль-еко» в Дніпропетровській області Сергій Коробкін журналу «Плантатор», пише AgroTimes.

– Три-чотири роки тому, інвестиції на рівні $1,5 млн у 30-гектарне господарство здавалися мені чимось нереальним. Тільки вдуматися: 50 тисяч доларів на гектар! Тобто я не міг повірити в те, що фермери реально йдуть на такі витрати, адже звідусіль тільки й чути розмови про низьку ціну на ягоди, про потребу економити на засобах захисту рослин і добривах, – розповів фермер.

Він зазначив, що деякі витрати у своєму бізнес-плані  не врахував, а дещо – переоцінив.

Так, витрати на саджанці по факту виявилися меншими, адже купували їх в Україні.  Облаштування огорожі теж обійшлося дешевше.

При цьому, витрати на склад-холодильник і потужності для заморожування ягід Сергій Коробків оцінював на рівні $ 100 тис., але в підсумку кошторис зріс до €140 тис.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео