Орест Сарматський

Агро-новини 26 березня

бер26

Українські хакери зламують ПЗ для американських фермерів у тракторах John Deere

Американські фермери борються за можливість самостійно лагодити і модернізувати обладнання, яке купили в компанії John Deere.

Компанія не дозволяє це робити за допомогою програмного забезпечення на тракторах, які вона продає, і вимагає звертатися виключно у авторизовані сервіси.

Про те, як фермери зламують трактори John Deere за допомогою української прошивки із закритих форумів в інтернеті, пише онлайн-видання AIN.UA.

«Коли в потрібну хвилину ми ламаємося, швидше за все, у нас немає часу чекати представника дилера, щоб той приїхав і усунув несправність. А майже все нове обладнання вимагає завантаження, щоб виправити поломку», — розповів Денні Клюте, фермер зі штату Небраска.

Ліцензійна угода, яку John Deere вимагав підписати в жовтні, забороняє майже будь-який ремонт та модифікацію фермерського обладнання. Воно також не дає фермерам подавати в суд за «втрату врожаю, упущену вигоду, втрату репутації, втрату можливості використовувати обладнання… причиною якого стала робота або несправність програмного забезпечення.

2601
2601

Угода застосовується до будь-якого, хто повертає ключ у запалюванні трактори John Deere, використовує вбудоване програмне забезпечення. Це означає, що тільки дилери та «авторизовані» виробником майстерні можуть працювати з новими тракторами.

«Замість того, щоб дочекатися ліцензованого техніка John Deere, фермери використовують зламану хакерами українську прошивку John Deere, яку вони купили на чорному ринку», — говорить один фермер із Небраски Кевін Кінні.

Таку прошивку поширювали на піратських форумах. Вхід туди був можливий лише за запрошеннями, за яку треба було заплатити $25. На самому форумі в безлічі тем американські фермери намагалися знайти спосіб «розблокувати» свої трактори. Як розповіли учасники форуму, більшість програмного забезпечення хакери зламують у Східній Європі (Україні і Польщі), а потім продають американським аграріям.

«Якщо фермер купив трактор, він повинен мати можливість робити з ним усе, що захоче. Ви хочете замінити трансмісію і відвозити трактор до незалежного механіку. Він може поставити нову трансмісію, але машина не зможе виїхати з майстерні. Deere бере $230, плюс $130 за годину, щоб приїхав технік, вставив коннектор в USB-порт і авторизував заміну частини», — описує ситуацію фермер з Небраски Кевін Кінні.

Податкові обставини змушують молочні ферми закриватися — фермер

З відміною спецрежиму ПДВ для аграріїв податки значно зросли і, як наслідок, фермери змушені зменшувати поголів’я худоби, повідомляє Голос України.

«За довгу практику було всяке: господарство і процвітало, і просто жило, і виживало… А тепер вже й не знати, як назвати цю ситуацію. До ліпшого чомусь не йде, з кожним разом все гірше і гірше», — жаліється керівник ТОВ «Святець», що на Хмельниччині Василь Мастій.

Раніше його господарство було сильним. Тепер же воно нетипове для області. Фермер намагається втримати свої 5 га, на які зазіхають великі компанії. До цього додався ще фінансовий тиск з боку держави.

«Тільки подивіться, яка арифметика. От ми на фермах виробили молока на два мільйони гривень — рахую за теперішніми закупівельними цінами. І мусимо ж його продати. З цим теж проблеми немає — заготівельників і гукати не треба. Здавалося б, всім зробили добре. Але тут виходить, що за своє ж продане мусимо сплатити 380 тис. грн податку. Та де таке є? За часів Союзу колгоспам за здане молоко держава доплачувала. А тепер — ми їй?», — дивується фермер.

2602
2602

З одного боку, зміни в оподаткуванні мають позитивний результат – наповнення бюджету. Торік «Святець» сплатив майже сім млн грн податку. Цьогоріч сума збільшиться до 20 млн грн, про що урядовці повідомлять, як про успіх на виробництві.

Але тепер з восьми ферм у підприємства залишилось шість, через те, що дрібний молочний бізнес в Україні якщо не збитковий, то вкрай низькорентабельний. Фермер планує закривати ще одну-дві ферми, адже податкові обставини сильніші за бажання утримувати всі шість ферм.

Окрім збільшення податків, відмічається і зростання комунальних платежів.

«Чому за світло і газ повинні заплатити наперед? Якщо здаю молоко, то, буває, місяцями чекаємо на свої гроші. А за енергоносії спробуй не заплати авансом, то так без них і залишишся. Ну де тут логіка? І чому нікого в державі не цікавить існування такого хибного порядку?», — запитує Василь Мастій.

Ще одна фінансова проблема – це підвищення мінімальної заробітної платні. Фермер заявляє, що ніколи не економив на платні працівникам. Та в той же час багато робіт на селі мають тимчасовий або сезонний характер. Буває, що людина зайнята на роботі кілька днів на місяць, а їй потрібно виплатити 3200грн. Щодо обіцяних дотацій від Уряду, то фермер їх поки що не бачив і не знає чи отримає він щось взагалі. Адже малим господарствам зазвичай нічого не дістається.

Аграріям виплатять дотації за лютий — Мінагрополітики

Сьогодні на засіданні Уряд ухвалив постанову, відповідно до якої аграрії зможуть отримати бюджетну дотацію за підсумками діяльності у лютому 2017 року, йдеться на сайті Мінагрополіту.

«Уряд та Мінагрополітики прийняли усі необхідні документи для виплати дотацій сільгоспвиробникам. Проте, терміни набуття чинності цих актів передбачають такі виплати лише за підсумками березня. Для того, щоб виробники змогли отримати кошти за лютий, було прийнято відповідне рішення і ухвалено постанову», – зазначила заступник Міністра Олена Ковальова, коментуючи прийняття документу.

2603
2603

Документом передбачається, як виняток, надати право на отримання бюджетної дотації за підсумками роботи у лютому 2017 року сільгосптоваровиробникам, які станом на 31 грудня 2016 року перебували у реєстрі спецрежиму ПДВ, та станом на 1 березня 2017 року були платниками ПДВ та здійснювали діяльність відповідно до п.3 Ст. 16 Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України».

Вибір читачів за тиждень

Відео