Віра Олександрович

Чому частину бюджетного «торта» не хотіли віддавати Олександру Богомолу?

Сесія4

Обласні депутати, як то кажуть, поламали не один спис, коли 2 листопада обговорювали і голосували за питання про внесення змін до бюджету Тернопільщини на 2017 рік.

Нагадаємо, перше засідання сесії Тернопільської обласної ради було непростим, але все-таки виявилося продуктивним. Серед сотні ухвалених пунктів, зокрема, - рішення "Про встановлення тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування і постачання бюджетним установам». Окрім того, обласні депутати затвердили низку статутів комунальних підприємств і закладів у новій редакції (про це докладно читайте ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ).

- Перший блок питань порядку денного стосується підписання угод про кошти, які передаються із місцевих бюджетів на обласний, - каже голова облради Віктор Овчарук. – Другий блок – технічні питання про списання майна та інше. Третій – це бюджет, звіт про виконання і внесення змін. Четвертий блок – політичні заяви і звернення. Останній блок питань – інше.

Сесія1
Сесія1

Отже, до двох бюджетних питань депутати дійшли вже по обіді. Доповідав традиційно - директор обласного департаменту фінансів Степан Скибиляк. Звіту про виконання бюджету депутати не слухали. Відразу дали 43 «за». Натомість наступний пункт – про зміни і розподіл додатково отриманих коштів - спричинив дискусії і навіть жваві суперечки.

- Перевиконання доходної частини загального фонду обласного бюджету склало 30 млн 362,589 тис. грн, - каже Степан Скибиляк. - Тож збільшення обсягів видатків загального фонду обласного бюджету на 2017 рік становить 25 млн 413, 1 тис. грн.

«Воювали» політики мало не за кожен рядок про виділення коштів. Але найбільше чомусь не хотіли виділяти гроші на програму «Безпека» - тобто допомогу поліції. Через це Олександр Богомол - головний поліцейський краю навіть мусив вести індивідуальні розмови у залі та йти до трибуни і вислуховувати претензії щодо роботи своїх підлеглих.

- Я колись виступав і хвалив наших правоохоронців. Схоже, перехвалив, - каже Віталій Фидрин. – Варто згадати лише про обурливу поведінку нацгвардійців, які посеред виступу вдови добровольця сил АТО встали і вийшли із зали…

Фидрин
Фидрин

Олександр Богомол вибачився за поведінку прапорщика, який під час урочистостей наказав воякам піднятися, бо їм потрібно було встигнути на… обід. І натякнув, що за нерозумний вчинок однієї людини не варто карати інших. Адже бійці батальйону «Тернопіль» постійно перебувають на ротаціях у зоні АТО і сума, обіцяна обласною радою, пішла б насамперед на їх підтримку. Врешті депутати «розмерзлися» і гроші поліції таки дали.

Окрім того, обласне управління освіти і науки отримало 2 млн 282, 5 тис. грн, обласне управління фізичної культури і спорту – 1 млн 447,3 тис. грн, а обласне управління охорони здоров’я – 2 млн 203,5 тис. грн, а департамент соціального захисту населення – 3 млн 176,2 тис. грн. Словом, «частину торта» із понад 25 млн грн отримали усі, кому це було найбільш необхідно.

Депутати також того дня, хоч і не без проблем, прийняли рішення - погодити комунальному підприємству теплових мереж Тернопільської обласної ради «Тернопільтеплокомуненерго» проведення реструктуризації кредиторської заборгованості за спожитий природний газ, використаний до 1 липня 2016 р. для виробництва теплової енергії і не погашеної до 31 грудня 2016 р., шляхом укладення договору про реструктуризацію заборгованості за спожитий природний газ із постачальником Національною акціонерною компанією «Нафтогаз України». Позитивне голосування із цього питання теж коштувало Віктору Овчаруку чималих нервів, адже частина депутатів довго не погоджувалася його підтримувати. Переконало їх лише те, що інакше – підприємству могли не надати відповідні ліміти газу, тож опалювальний сезон міг опинитися під загрозою.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео