Поліцейські Тернополя викрили злочинну групу за розповсюдження наркотиків та психотропів через віртуальний магазин (фото)

0208WhatsApp Image 2021-07-29 at 11.19.29 (1)

Більше тижня тривала масштабна спецоперація з викриття групи осіб, причетних до створення Інтернет-магазину та розповсюдження наркотичних засобів й психотропних речовин.

Ліквідувати незаконний бізнес працівникам управління боротьби з наркозлочинністю в області допомагали колеги зі слідства, оперативники карного розшуку, співробітники відділу стратегічних розслідувань, бійці спецпідрозділу КОРД та РПОП. Процесуальне керівництво у кримінальному провадженні здійснює Тернопільська окружна прокуратура.

За словами начальника управління боротьби з наркозлочинністю в Тернопільській області ДБН НПУ Михайла Димиди, інформацію про те, що в одному з месенджерів розпочав роботу Інтернет-магазин з продажу наркотиків і психотропів оперативники встановили ще на початку минулого року.

- Нами було встановлено, що створив магазин, ще будучи неповнолітнім, житель обласного центру, 2002 року народження. Своїм клієнтам він пропонував марихуану, гашиш, ЛСД, цукерки з галюциногенними грибами. Рекламу з доступом до магазину у вигляді QR-кодів розклеював по стовпах та на дошках оголошень. Спочатку організатор працював сам, але за деякий час запропонував роботу своїм найближчим товаришам, - розповів Михайло Димида.

Загалом лідер залучив до розповсюдження наркотиків 12 помічників, серед яких троє неповнолітніх. Кожен з них мав свій напрямок діяльності. Організатор замовляв оптові партії «товару» через Інтернет та отримував у посилках, які приходили на імена вигаданих людей. Після чого все це передавав так званим «складменам», які розфасовували заборонені речовини і передавали закладчикам для розповсюдження по мікрорайонах Тернополя.

- У ході документування ми з'ясували, що в середньому одна людина за добу здійснювала 100-150 закладок. Від такої діяльності кожен з них щомісяця отримував близько 60 тисяч гривень. Доходи організатора були значно вищими, - каже поліцейський.

Зібравши необхідну доказову базу та встановивши всіх членів групи, оперативники провели спецоперацію по їх затриманню. Під час понад 30-ти одночасних обшуків вилучено 100 марок ЛСД, псилоцибінові гриби, канабіс, 40 мобільних телефонів, 50 сім-карток, пістолет та два автомобілі іноземного виробництва.

Організатору та ще восьми активним членам групи слідчі вже повідомили про підозру за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 307 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів) Кримінального кодексу. Щодо восьми з них суд вже обрав запобіжний захід: п’ятьом - тримання під вартою, ще трьох взяли під домашній арешт.

Відносно решти членів групи приймаються процесуальні рішення. За такий «бізнес» зловмисникам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до десяти років з конфіскацією майна. Триває слідство.

Джерело: Досьє 102

Вибір читачів за тиждень

Відео