Орест Сарматський

Агро-новини 5 травня

трав05

USDA: Ріст виробництва свинини «підігріє» експорт

Світове виробництво свинини цьогоріч зросте на 1%, до 110,7 млн т.

Про це з посиланням на прогнози Міністерства сільського господарства США (USDA) повідомляє Асоціація свинарів України.

Як відзначають аналітики, у свою чергу це «підігріватиме» експорт продукції. Так, у 2017-му очікують 5% приріст відвантажень. Хоча такий показник дещо нижчий за 15% зростання у 2016 р. Роль основних драйверів відводять США і Росії, їхній доробок має компенсувати очікуване зниження виробництва свинини у Китаї.

За USDA, експорт свинини зі США зросте за основними напрямками — Мексика, Південна Корея та Колумбія. Відносно низька ціна стане стимулюючим фактором. Тим не менш, Штатам прогнозують доволі жорстку конкуренції з ЄС на Азійських ринках, зокрема в Китаї.

0501
0501

У 2017 р. аналітики USDA очікують імпорт з боку Піднебесної на рівні 2,3 млн т, що на 5% більше ніж минулоріч. Це відчутна зміна, порівняно з майже подвоєнням об’ємів торгівлі у 2016 р.

Японія — другий за величиною світовий імпортер м’яса свиней. Цьогоріч йому прогнозують практично незмінні обсяги закупів.

На інших східноазійських ринках — у Південній Кореї, Гонконзі та Філіппінах очікують помірного росту імпортних апетитів. Згадані ринки є важливими напрямками для європейських експортерів свинини, оскільки займають третину загальних відвантажень ЄС, додали в асоціації.

Лапа: Список українських постачальників молочки в Китай розшириться

18 українських підприємств на сьогодні уже мають можливість експортувати до КНР молоко та молочну продукцію.

Про це повідомив голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа під час засідання Ради з просування експорту при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі щодо економічного співробітництва з Китайською Народною Республікою та використання міжнародних транспортних коридорів, інформує Мінагропрод.

«Упродовж минулого року ми перевірили на відповідність вимогам КНР ще дев’ять підприємств. Відповідні документи передані до КНР у 2016 році. Очікуємо, що вже найближчими тижнями буде опублікований розширений перелік підприємств-експортерів молока та молочної продукції», — зазначив Володимир Лапа.

0502
0502

За його словами, паралельно ведеться робота і щодо відкриття китайського ринку для українського м’яса птиці, яєць та яєчної продукції. Відповідні опитувальники, які описують українську систему контролю за безпечністю та якістю продукції, направлені китайській стороні.

«Загалом у рамках співпраці з Китаєм йдеться і про потенціал експорту українського меду. Також українські господарюючі суб’єкти висловлювали зацікавленість в експорті до Китаю кормів для домашніх тварин. Під час останніх зустрічей з представниками компетентного органу КНР піднімалося питання розширення товарної лінійки при експорті риби і рибопродуктів до КНР», — повідомив Володимир Лапа.

Аграрії посіяли третину площ під кукурудзою

В Україні посіяно кукурудзи на зерно 1,5 млн га або 33% до прогнозу (4,5 млн га).

Цукрових буряків посіяно 297 тис. га або 102% до прогнозу (293 тис. га). Соняшник посіяний на площі 2,3 млн га або 43% (5,4 млн га), соя — на площі 227 тис. га або 12% до прогнозу (1,9 млн га). Про це свідчать дані Міністерства аграрної політики та продовольства.

Corn fields sprouts in rows in California agriculture
Corn fields sprouts in rows in California agriculture

Посів ярих зернових та зернобобових культур проведено на площі 3,8 млн га або 52% до прогнозу (7,2 млн га).

В тому числі, ранні ярі зернові та зернобобові культур посіяні на площі 2,3 млн га або 97% до прогнозу.

Вибір читачів за тиждень

Відео