Божена Волинець

До уваги тернополян: що робити, коли через власну необережність ви розбили чи пошкодили товар в супермаркеті?

maxresdefault (Copy)

Як зазначає Держпродспоживслужба в Тернопільській області, у випадку, якщо ви розбили випадково товар у супермаркеті, - не варто поспішати за нього платити, адже законодавство на боці споживачів. 

Згідно зі статтею 323 Цивільного кодексу України, ризик випадкового знищення та випадкового псування майна несе його власник, якщо інше не встановлено договором або законом.

Пам’ятка

Покупець – не власник, поки не заплатить за товар. Частиною 2 статті 17 Закону України «Про захист прав споживачів» передбачено, що продавець зобов’язаний всіляко сприяти споживачеві у вільному виборі продукції та форм її оплати, а також, відповідно до цієї норми, забороняється примушувати споживача купувати продукцію неналежної якості або непотрібного йому асортименту.

Якщо працівники закладу наполягають на вашій вині, то її потрібно спершу довести у суді. Самостійно стягувати такі виплати працівники магазину не мають права. Можуть тільки зафіксувати факт пошкодження свого майна.

Слід пам’ятати, що відшкодування коштів за пошкоджений/знищений товар здійснюється виключно в судовому порядку. Та вже в суді магазин повинен буде довести, що ви зробили це навмисно.

У випадку, коли після всіх аргументів покупця однаково продовжують примушувати платити за розбитий чи пошкоджений товар, необхідно викликати поліцію.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео