Віра Олександрович

Головний прокурор Тернопільщини знає: кому можна довіряти, а кому – ні (відео) 

На гострі запитання місцевих журналістів відповів головний прокурор Тернопільщини Петро Бойко. Йшлося і про справу колишнього військового комісара Володимира Катинського, і про замах на ректора Андрія Крисоватого, і навіть про кадри, на які тепер опиратиметься посадовець у своїй роботі.

Нагадаємо, пан Бойко звітував про місяць на посаді нещодавно. Про інші дані, озвучені під час брифінгу, «Терен» писав ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Хоча Петро Бойко працює на Тернопіллі недавно, але зважаючи на його відповіді журналістам, можна зробити висновок: із найгарячішими справами, контроль над якими здійснюють прокурори, посадовець ознайомився. Наприклад, виявилося, що він – в курсі останніх «поворотів» у судовій справі щодо вбивства Іринки Мукоїди - злочину, вчиненого у Вишнівці ще у червні 2017 р.

- Так, суд у цій справі – закритий, - каже він. – Але наскільки мені відомо, там уже дійшли до аналізу доказів. Думаю, незабаром ми почуємо вирок…

Окрім того, Петро Бойко активно переконував присутніх у тому, що «затишшя» у розслідуванні вбивства кременецького активіста Віталія Ващенка, а також справі про напад на ректора Андрія Крисоватого - насправді немає. Мовляв, все йде за своїм логічним порядком.

- Це дуже важка і ретельна робота, - пояснює він. – Говорити про якісь чіткі терміни не  варто. Адже це – не прогноз синоптика…

Звісно, ситуацію ускладнює те, що наразі прокуратура перебуває на етапі реформування. До того ж, крісла двох заступників головного прокурора Тернопільщини – вакантні.

- Стосовно того, кому довіряти, а кому – ні, - продовжує він. – Очевидно, що є певні думки. Я поки що знайомлюся з краєм, надзвичайно активно вивчаю питання, які підіймають у засобах масової інформації.

Принагідно він нагадав, що є вихідцем із військової прокуратури, а вона нині перебуває на стадії реорганізації. Через це зараз певні справи фахівці передають на цивільний розгляд.

- Очевидно, такого органу, як військова прокуратура, не буде, - пояснює він. – Разом із тим, існує певний перехідний період. Відповідно, має завершитися передача матеріалів… Тобто це – не той процес, який можна просто зупинити…

Швидше за все, це відбудеться і зі справою про підозру у хабарництві щодо колишнього військового комісара Тернопільської області Володимира Катинського. Нагадаємо, ця справа тягнеться ще з осені 2016 року. І нещодавно цю справу повернули на новий судовий розгляду у суд першої інстанції.

Покращити кадровий потенціал Тернопільської прокуратури, на думку Петра Бойка, дозволить атестація. Розпочнеться цей процес уже навесні і зачепить усіх без винятку фахівців, які хочуть і надалі працювати у службі.

- В офісі Генпрокурора розробили пріоритети діяльності органів правопорядку і прокуратури у сфері кримінальної політики на 2020 рік, – каже він. – Це є, якщо коротко, ті напрямки, на яких буде зосереджена діяльність органів прокуратури краю у 2020-му, і ті, які будуть координуватися нами в діяльності всіх правоохоронних органів. Насамперед йдеться про те, що реагуванням буде охоплюватися будь-яке правопорушення, не зважаючи на те, є воно резонансним чи типовим.

До речі, 29 січня під головуванням прокурора області Петра Бойка відбулася оперативна нарада, де обговорили результати роботи органів прокуратури області у 2019 році. Так, вжитими заходами на Тернопіллі вдалося забезпечити один із найнижчих у державі рівень злочинності на 10 тисяч населення. Процесуальні керівники до суду скерували 2 712 обвинувальних актів, 58 клопотань про застосування примусових заходів медичного характеру і про звільнення осіб від кримінальної відповідальності. За результатами представницької діяльності прокурори пред’явили позовів на суму понад 359 млн грн. У судах задовільнили та добровільно відшкодували майже 270 млн грн.

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео