Ростислав Фук

«Ліки - це не цукерки»: міністр Ляшко пояснив нюанси щодо рецептурних препаратів

Міністр нагадує, що електронний рецепт на антибіотики запрацював ще у квітні 2022 року, та хіба це суттєво вплинуло на доступність лікування?

Зміни, пов'язані із запровадженням електронного рецепта з 1 квітня, спричинили ажіотаж серед українців. Люди кинулися в аптеки, аби придбати препарати, які продаватимуть лише за рецептом. Таку ситуацію 31 березня можна було помітити в Тернополі. Однак список рецептурних препаратів не змінювали, він такий же, як і був до 1 квітня.

Інша справа, що аптеки не завжди дотримувалися всіх вимог. Єдина зміна - е-рецепт, який вступає в дію паралельно з паперовим. То чому ж не всі зрозуміли пояснення МОЗ і побігли в аптеки? Це свідчить лише про одне - пояснювальну кампанію з цього приводу МОЗ провалило.

Відтак міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко на своїй сторінці у фейсбуці в останній день перед змінами взявся ще раз пояснювати ситуацію.

Хочу підкреслити: за електронним рецептом будуть продаватися ті ліки, які і раніше належали до категорії рецептурних. Ви могли бачити це в їх інструкції по застосуванню, де в графі «категорія відпуску» зазначалось «за рецептом». По факту єдина зміна полягає у тому, що раніше відпуск цих ліків відбувався за паперовим рецептом, а тепер буде використовуватись і електронний, що значно зручніше для всіх - і лікаря, і пацієнта, і фармацевта, – каже Віктор Ляшко.

За його словами, на час перехідного періоду, який точно діятиме щонайменше до кінця воєнного стану, можливе використання обох варіантів рецепта. Пацієнт може сам обрати, за яким рецептом йому зручніше придбати ліки в аптеці – електронним чи паперовим.



Контроль обігу рецептурних ліків є дуже важливим. Їх прийом має супроводжуватися пильним наглядом лікаря, оскільки передбачає підвищений ризик виникнення серйозних побічних ефектів, складний спосіб застосування (наприклад, ін'єкції), або може викликати залежність чи нести ризик зловживання. Впевнений, що лікарі підтвердять, наскільки катастрофічними є наслідки самолікування і скільки звернень фіксується саме з цієї причини. Ліки – це не цукерки, а серйозні активні речовини, які без належного лікарського контролю можуть завдати шкоди життю та здоровʼю людини, – зазначає Міністр.

Ляшко нагадує, що на антибіотики електронний рецепт запрацював ще у квітні 2022 року, та хіба це вплинуло на доступність лікування?

Читайте також: Аптечні зміни з 1 квітня: які ліки можна буде придбати за е-рецептом.

Фото з фейсбук-сторінки Віктора Ляшка

Вибір читачів за тиждень

Відео