Віра Олександрович

Мораторію на перевірки уже немає, наголосили в управлінні Держпраці Тернопільщини (фото, відео)

Мораторій на проведення перевірок фахівцями управління Держпраці у Тернопільській області завершився. Тож, якщо не хочете платити штрафи, то оформляйте дозвільні документи на виконання робіт і експлуатацію машин та механізмів підвищеної небезпеки, а також не платіть своїм працівникам у «конвертах».

Про дотримання законодавства з охорони праці і зайнятості працівників на виробництві у 2018 році йшлося на засіданні колегії обласної держадміністрації. Доповідала з цього питання начальник управління Держпраці в області Наталія Рус.

 Майже 1000 порушень нормативно-правових актів з охорони праці

– Упродовж 2017 року фахівці управління Держпраці в області здійснили перевірки стану охорони праці на 141 виробничому об’єкті у 98-ми суб’єктів сільського господарства, – каже вона. – У ході цих перевірок виявили 969 порушень нормативно-правових актів з охорони праці. Звісно ж, 822 усунули на підприємствах відразу.

Інспектори, за її словами, виявили ряд характерних порушень нормативно-правових актів: посадові особи не проходять періодичні навчання і перевірки знань з охорони праці; деякі підприємства працюють без дозвільних документів на виконання робіт і експлуатацію машин та механізмів підвищеної небезпеки, а також нерідко – обладнання експлуатують із порушенням технологічних процесів.

–  Відтак до адміністративної відповідальності притягнули 87 працівників. Серед них - 60 керівників господарств, – констатує Наталія Рус. – Уже є 13 судових рішень щодо призупинення виробництв. Окрім того, зафіксували 15 випадків, коли це на підприємствах зробили самостійно.

Запланували перевірити 14 аграрних підприємств

За звітний період 2018-го на підприємствах сільськогосподарської галузі травмувалися троє працівників: у ПАП «Полівці» (один) і ТзОВ «Бучачагрохлібпром» (2 випадки).

– За 5 місяців ми провели 17 перевірок стану охорони праці на сільськогосподарських підприємствах краю, – продовжує вона. – Загалом фахівці виявили 60 порушень нормативно-правових актів з охорони праці. За це до адміністративної відповідальності притягнули 7 працівників (6 керівників – прим.). Порушення переважно були пов’язані з ремонтом і обслуговуванням техніки, а також негаразди виявляли під час проведення весняно-польових робіт.

Нагадаємо, відповідно до Закону «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» і Закону «Про Державний бюджет-2018” у січні-лютому цього року діяв мораторій на проведення перевірок. Тоді інспектори управління Держпраці проводили лише превентивні заходи зі спеціалістами з охорони праці і керівниками підприємств. За нагоди, фахівці провели семінари-наради із керівниками структурних підрозділів ТзОВ «Бучачагрохлібпром», ТзОВ «Топільче» і ПП «Медобори».

– Перед початком жнивних робіт особливу увагу потрібно звертати на проходження первинних і періодичних медоглядів, перед- і післярейсових медоглядів, проведення інструктажів з охорони праці, навчання та перевірку знань працівників зайнятих на роботах підвищеної небезпеки, – перелічує Наталія Рус. – Звісно ж, поза увагою не можуть залишитися технічний стан машинно-тракторного парку, стан техніки на зернотоках, організація робочих процесів, тривалість робочого дня, а також організація місць відпочинку для учасників жнивних робіт.

До речі, у період із липня до серпня в управлінні Держпраці запланували перевірити 14 сільськогосподарських підприємств області.

Рус
Рус

Лише на 2 аграрних і переробних підприємствах виявили 6 «нелегалів»

До початку проведення жнивних робіт при районних адміністраціях створять робочі штаби за участі представників Управління Держпраці. Це має допомогти безпечному проведенню зернозбиральних робіт.

– На сайті управління Держпраці розмістили інформаційно-консультативну довідку необхідних заходів щодо безпечного проведення зернозбиральних робіт, – уточнює вона. – Усі цією інформацією можуть скористатися.

Торік і за 5 місяців 2018 року державні інспектори в області на сільськогосподарських і переробних підприємствах здійснили 58 заходів нагляду і контролю за додержанням законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів.

– Загалом наші фахівці виявили 113 порушень вимог законодавства про працю, причому понад 50% з них стосувалися вимог законодавства про оплату праці, – констатує пані Рус. – Лише у 2 аграрних і переробних суб’єктів господарювання, за звітний період, виявили 6 осіб, які працювали без належного оформлення трудових відносин.

У 2018-му, за словами пані Рус, одне сільськогосподарське підприємство не дотримувалося мінімальних гарантій в оплаті праці щодо 9 найманих працівників.

–  Стосовно винних посадових осіб за цей час склали і надіслали на розгляд судів 34 протоколи про притягнення до адміністративної відповідальності, – підсумовує Наталія Рус. – Лише у січні-травні 2018-го в управлінні винесли 38 постанов про накладення фінансових санкцій, відповідно до ст. 265 Кодексу законів про працю України. Йдеться про загальну суму понад 702,2 тис. грн.

Начальник управління Держпраці уточнила: штрафи дійсно потрапляють у державний бюджет, проте ефект від легалізації праці є і на місцях. Адже вийшовши із «тіні», людина починає сплачувати усі податки. І зокрема, ПДФО – цілком потрапляє у місцеву казну.

Під час засідання колегії ОДА йшлося також про таке – читайте ТУТ, ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео