Віра Олександрович

На «Епіцентр» у Тернополі вже склали 2 протоколи за порушення карантинних норм (фото)

Штаб2

Зняття перших жорстких карантинних обмежень у Тернополі очікують не раніше, як після 11 травня. Можливо, у місті відтоді для відвідувань відкриють парки, сквери та інші зони відпочинку.

Готуються до цієї дати і підприємці, які торгують на тернопільських ринках. Крім того, якщо із наступного тижня дійсно візьме старт обіцяний прем’єр-міністром Денисом Шмигалем адаптивний карантин, то в обласному центрі дозволять працювати ще й салонам краси і перукарням, проте – лише за умов, представлених Міністерством охорони здоров’я України. Наразі ж порушників карантину тернопільські правоохоронці ловлять і штрафують.

Гавришків2
Гавришків2

Про це та інше йшлося під час засідання оперативного Штабу із подолання надзвичайної ситуації сьогодні, 4 травня. Насамперед там обговорили епідемічну ситуацію у місті та області. Згодом взялися аналізувати події, що сталися у минулі вихідні, 1-3 травня.

– Ринки вже готуються до відкриття, розраховують, що це станеться після 11 травня, – каже начальник міського управління Держпродспоживслужби Іван Гавришків. – Зокрема, завтра спеціальна комісія має відвідати приміщення Центрального ринку, щоб ми визначилися, як підприємцям виконати вимогу Уряду щодо відгородження: продавця від продавця, продавця від покупця тощо.

Принагідно він попросив долучитися до цієї роботи правоохоронців, адже, мовляв, це вони штрафуватимуть торговців у разі невиконання ними відповідних вимог. Поліцейські, власне, не відмовилися, проте міський голова Сергій Надал принагідно нагадав: у постанові Кабміну йдеться, що вся відповідальність про справи на ринках ляже на Держпродспоживслужбу.

Осадца
Осадца

– Я вважаю, що у ці вихідні ми спрацювали навіть краще, ніж у попередні, – каже начальник міського відділу поліції Сергій Осадца. – Маю на увазі, не превенцію, а саме виявлення правопорушень. Зокрема, у п’ятницю правоохоронці склали 3 адмінпротоколи на порушників карантинних вимог, у неділю – ще 2. У суботу було спокійніше через погоду, людей у зонах відпочинку майже не було.  

До речі, всі протоколи склали на тернополян, які неналежно поводилися у парковій зоні, а також на дитячому майданчику. Відповідні документи вже готові до передачі у суд.

– Інший напрямок діяльності – перевірка будівельних гіпермаркетів, – додає пан Осадца. – У торговельному центрі АРС, за нашими даними, працювала лише доставка. Натомість щодо «Епіцентру» нам наказали посилити контроль. Нагадаю, один протокол ми склали раніше. Сьогодні буде ще один. Його наші працівники складають просто зараз.  

Окрім того, правоохоронців закликали перевіряти якість проведення дезінфекції, протирання прилавків та провітрювання у магазинах. Адже відмітки про це мають бути у спеціальних журналах.

Шевчук
Шевчук

– Від четверга, тобто від останнього засідання Штабу, до кінця минулої доби на контрольно-пропускних пунктах (КПП) перевірили 6 тисяч 390 автомобілів, – додає начальник обласного управління патрульної поліції Богдан Шевчук. – Вантажівок серед них було 550. Скринінг у жодного водія підвищення температури не виявив.

До речі, на злісних порушників карантинних вимог патрульні разом із працівниками міського відділу поліції у Тернополі вже склали 52 адміністративних протоколи. Нагадаємо, штраф у таких випадках становить від 17 до 34 тис. грн. Утім, остаточне рішення – за судом.

Фото з трансляції засідання Штабу на сторінці Сергія Надала у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео