Віра Олександрович

Скандал: у чесності відбору інвестпроектів сумніваються тернопільські депутати (фото)

unnamed

У тому, що в Тернопільській обласній раді назріває серйозна конфронтація між представниками різних партій, уже не сумнівається ніхто. Більше того, у протистояння уже втягуються і ті політсили, які раніше оголосили про співпрацю у коаліції.

Нагадаємо, «Терен» уже писав про те, що питання про звернення до громади Тернопілля щодо заборони продажу землі в Україні розсварило депутатів і затягнуло засідання аж на дві години (читайте ТУТ прим.). Втім, це був не єдиний очевидний для усіх конфлікт.

«Ставили однакові оцінки тим, із ким було домовлено»

Непроста ситуація виникла під час звіту про результати роботи Регіональної комісії з оцінки і забезпечення проведення конкурсного відбору інвестиційних програм і проектів, що можуть реалізуватися за рахунок коштів Фонду регіонального розвитку у 2017 році. Цю інформацію обласні депутати заслухали 5 липня. Негативну оцінку не поставили – бракнули голосів, але претензій представники різних фракцій озвучили чимало. Найбільше звинувачень озвучив перший заступник голови обласної ради Василь Деревляний.

  • Я сам був членом цієї комісії. І зважаючи на те, що побачив, можу сказати: керівництво області тут, з трибуни говорить одне, а робить – інше, - каже він. – Оскільки я помітив якісь маніпуляції, то зробив звернення: дайте мені, будь ласка, оціночні відомості усіх членів комісії. Але мені відмовили. Хоча сьогодні з’ясувалося, що така інформація є відкритою. Навіщо приховувати? Напевно, необ’єктивний був відбір об’єктів. За вказівкою не знаю кого, працівники ОДА ставили однакові оцінки тим, із ким було домовлено.

Власне, обурення у пана Деревляного найбільше викликало те, що не отримали фінансування два проекти щодо Тернопільського аеропорту.

  • Ми неодноразово чули, що відродження летовища – пріоритет для краю, - нагадує він. – Але жоден із проектів, які виготовили терміново за вказівкою ОДА, не пройшов.

Захистити свою позицію відразу намагався голова ОДА Степан Барна. Мовляв, якраз він зараз і шукає інвесторів для аеропорту, а натомість директор підприємства не робить нічого. Втім, це викликало ще більше запитань до самого керівника краю. Дехто із депутатів так і запитував: «Якщо Юрій Малецький (директор обласного КП «Фірма «Тернопільавіавтотранс» - прим.) такий поганий, то чому його досі не звільнили?».

«Управління капітального будівництва ОДА провалило тендер»

Представляла звіт обласним депутатам директор департаменту економічного розвитку і торгівлі обласної держадміністрації Галина Воляник. Вона підготувала слайди і керувалася статистикою. Переконувала, що області державні кошти пішли на користь.

  • І представниками комісії, і Міністерством регіонального розвитку були дотримані всі вимоги конкурсу, - каже пані Воляник. – До складу Регіональної комісії із оцінки і забезпечення проведення конкурсного відбору інвестиційних програм і проектів, що можуть реалізуватися за рахунок коштів Фонду регіонального розвитку у 2017 році, ввійшли 24 особи. І засідання були проведені згідно до діючого порядку.

    unnamed (2)
    unnamed (2)

Втім, слова Галини Воляник спричинили тривалу дискусію у залі. Зокрема, частина депутатів засумнівалася у компетентності самої комісії і чесності роботи її представників.

  • Ви кажете, що у комісію відбирали представників від громадськості, але не пояснили – за яким принципом, - додає керівник фракції партії «Свобода» Олег Сиротюк. – Я переглянув склад комісії і побачив кілька громадських організацій, про які я ніколи не чув. Крім того, у списку від громадськості бачу чимало представників партії БПП. Тут і депутати міської ради, і депутати обласної…

Додамо, що його теж обурила ситуація із ігноруванням проектів щодо аеропорту. Мовляв, летовище – давно у пріоритеті, але – тільки на словах.

unnamed (1)
unnamed (1)

  • Нагадаю, торік обласна рада виділила кошти на огорожу навколо цього важливого об'єкта, але управління капітального будівництва ОДА успішно провалило цей тендер, - додає пан Сиротюк. – Гроші, звісно ж, повернулися у бюджет.

Врешті депутати вирішили впорядкувати процедуру відбору проектів, відповідно до пріоритетів розвитку краю. А вони, як відомо, чітко вказані у Стратегії розвитку Тернопільської області на період до 2020 року. Читайте також про роботу депутатів - ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео