Віра Олександрович

Тернопіль все-таки «вибив» майже 2 мільйони за «чужих» дітей (фото, відео)

Аж 28 «за» дали обранці тернополян, коли 15 червня затвердили міжбюджетний трансферт із Тернопільською районною радою. Тож у міському бюджеті цього року таки буде на 1 млн 907 тис. грн більше.

Нагадаємо, керівництво Тернополя чекало на цей крок від посадовців району ще із минулого року. Але спершу у місті розпочалася «революція мамусь», адже в органах місцевого самоврядування населених пунктів і громад, що навколо обласного центру, проблему оплати за «чужих» дітей намагалися не бачити. І хоча протест мамусь ще не завершився, Тернопіль районну владу таки дотиснув. Тоді і з’явився на сайті міської ради новий проект рішення, що гарантував – сторони нарешті домовилися (докладно читайте ТУТ прим.).

На сесії доповідала із цього питання начальник управління освіти і науки Ольга Похиляк.

- Тернопільська райрада спільно із райадміністрацією врахували побажання своїх жителів і виділили кошти на оплату за навчання їхніх дітей у дошкільних закладах, тобто садочках Тернополя, - каже вона. - Хочу нагадати, що раніше такі рішення прийняли у Залозецькій і Байковецькій ОТГ.

Власне, про таку ініціативу сусідніх громад, причому не лише у ставленні до оплати за освітні послуги, «Терен» писав ТУТ і ТУТ.

Сесія22
Сесія22

До речі, дитсадки міста відвідують 382 дитини із реєстрацією у Тернопільському районі. Проте із казни району платитимуть лише за 341 дитину. Це - та малеча, яка проживає у населених пунктах, де взагалі немає дитсадків, тобто у батьків іншого виходу немає, як відправляти дітей у Тернопіль.

- У Тернопільській райраді провели аналіз усієї мережі дошкільної освіти району і вилучили зі списку ті населені пункти, де є діючі дитсадки, - пояснює міський голова Сергій Надал. - Оплату будуть рахувати за фактичне відвідування дітьми дитсадку. Крім того, пільги у тернопільських садках мають діти-сироти, діти, які перебувають під опікою, інваліди, а також діти тих громадян, які працюють у комунальних установах, підприємствах, організаціях міської ради, а також – на підприємствах, які обслуговують житловий фонд міст. Стосується це і приватних підприємців, власників приватних підприємств, юридичних осіб, які сплачують податки до казни Тернополя.

Як би там не було, але поза увагою міської влади все-таки опинилися діти із пропискою в інших районах Тернопільщини, а також – інших містах України. До відповідних місцевих органів самоврядування батькам порадили звертатися самим (читайте про це ТУТ прим.). Якщо результату, мовляв, не буде, то оплата - 1215 грн/місяць «плюс» харчування. Ну, і звісно, фінансова допомога садочкам, які постійно потребують грошей на ремонти тощо.

Сесія33
Сесія33

Цікаво, а що буде, якщо міська рада Києва чи, наприклад, Дніпра раптом почне вимагати у Тернопільської міської ради оплату за дітей, які ходять в їхні садочки, але реєстрацію мають у «Файному місті»? Наразі питання залишається риторичним…

Окрім того, під час сесії розглянули низку цікавих питань. Про це читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео