Орест Сарматський

Виробництво копченої свинини впало, а замороженої – зросло (Агро-новини)

0601 (Copy)

Обсяги забою свиней за десять місяців року «просіли» на 4%. Як наслідок, м`ясопереробні підприємства скоротили випуск свіжої, охолодженої та мороженої свинини.

Про це повідомляє аналітичний відділ Асоціації свинарів України  (АСУ) з посиланням на дані Держстату.

– За підсумками десяти місяців 2018-го промислові свиногосподарства реалізували на забій 3,8 млн свиней сукупною живою масою 403,6 тис. т (проти проти 4,04 млн голів живою масою 420,4 тис. т у 2017-му). Як наслідок надходження меншої кількості сировини, зменшилися й обсяги переробки – у січні-жовтні цього року випуск свіжої та охолодженої свинини склав 199 тис. т. Це на 1,6% менше обсягів виробництва цього виду м’яса за аналогічний період 2017-го, – говориться у повідомленні.

Як зауважують аналітики АСУ, меншу внутрішню пропозицію м’яса свиней переробники компенсували за рахунок імпортної охолодженої та мороженої сировини, імпорт якої у січні-листопаді склав 23,4 тис. т.

Не дивлячись на скорочення обсягів виробництва (-11,2%) замороженого м’яса свиней у жовтні, його сукупний випуск за 10 місяців 2018-го навіть додав 6% до минулорічних результатів та склав 12,8 тис. т.

Експерт: прибутковість молока зростає, але до рівня минулого року ще далеко

0602 (Copy)
0602 (Copy)

Український молочний індекс (УМІ)  третій місяць поспіль демонструє впевнений ріст на фоні падіння світових молочних індексів.

В листопаді 2018 УМІ зріс на 8,4%, а за три місяці – вже на 28,5%.

Про це Андрій Ярмак, економіст FAO повідоми в на своїй сторінці у Facebookповідомляє Агропортал.

– Відмінність зростання УМІ в листопаді від попередніх двох місяців полягала в тому, що цим разом зростання відбувалося, передусім, завдяки зростанню закупівельної ціни на молоко, а в попередніх місяцях – за рахунок здешевлення кормового раціону. Хоча в листопаді раціон знову подешевшав на півтора відсотки. Взагалі зростання на 8,4% в листопаді 2018 було трошки кращим, ніж рік тому, але досить стандартним для цього місяця року, – пише Андрій Ярмак.

Отже, на його думку, виробникам ніяк не вдається позбавитися сезонності.

– Фактично взимку переробники змушені піднімати ціну, відчуваючи дефіцит сировини, навіть коли міжнародні ринки падають. А це означає, що системні експортери, якщо вони мають контракти, фактично взимку можуть працювати без прибутку, – пояснив експерт.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео