Заметіль на хати — будуть погані харчі

7571

Протягом усього дня у Тернополі буде триматися хмарна погода. Уночі піде сильний сніг, який вранці послабшає. Удень на деякий час він припиниться, а ввечері може піти знову, проте вже значно слабше.

8 лютого очікується значне похолодання; в Україні, крім Закарпаття, температура знизиться вночі до 12-18°, у східних, Чернігівській та Сумській областях до 20-26°, вдень до 9-15°морозу; у південних та прикарпатських областях вночі 3-10°, вдень 0-7° морозу. В більшості областей, крім східних та північно-східних, випадатиме сніг, у центральних, західних, вночі 8 лютого і у Житомирській та Київській областях сильні снігопади, хуртовини

Температура повітря вночі -7..-9°С, вдень – -4..-7°С.

Вітер – 5-9 м/с. Можливі пориви до 13 м/с.

Сонце зійде о 07:37, захід – о 17:25. Тривалість світлового дня – 9 годин 48 хвилин.

Фаза місяця – зростаючий місяць, вночі буде освітлено 94%.

За останні 130 років 8 лютого реєстрували такі температурні рекорди:

макс:  7.6° (2004)

мін: -29.3° (1976)

Народний прогноз погоди:

8 лютого вшановується пам’ять преподобного Ксенофонта і дружини його Марії. У минулі часи передбачати погоду нашим пращурам допомагали миші: якщо на Ксенофонта вони вилазять з-під снігу, слід чекати відлиги. У давнину цього дня побоювалися заметілі, оскільки вона вказувала на поганий урожай майбутнього року: “Заметіль на хати — будуть погані харчі”. А ще цього дня сонце на літо повертає. Помітно, що дні стали довшими.

Інформацію взято з сайтів ua.sinoptik.ua, rp5.ua,meteoprog.ua та Українського гідрометеорологічного центру.

Вибір читачів за тиждень

Відео