Віра Олександрович

Не трусами єдиними вміє дивувати Тернопіль (фото, відео)

Чимало цікавих моментів сталося під час сесії Тернопільської міської ради 15 червня. Як то кажуть, «не трусами і пеньками єдиними» (про це докладно - ТУТ). Проте прикро, що на деякі справи громада звернула набагато менше уваги.

«Терен» вирішив це виправити, а тому – коротко про те, що нас відверто здивувало під час засідання, що тривало у п'ятницю впродовж 9-ти годин із невеликими перервами, у тому числі – на обід. Розглянути того дня встигли майже 300 питань, хоча далеко не всі ухвалили.

До речі, паркани, кілька кордонів поліції, металодетектори, сувора реєстрація тих, хто хоче пройти до сесійної зали, уже перестали дивувати тернополян.

Основне
Основне

Депутати за одне голосують, а за інше – категорично ні

Звіт управління житлово-комунального господарства щодо виконання «Програми розвитку велоінфрастуктури у Тернополі» пропонував заслухати депутат Назар Зелінка. Але колеги його не підтримали – лише 18 «за». Очевидно, решту не цікавить, чому велонапрямок, на якому кілька років піарилася влада, - по суті, «заглох».

Проте збереженням «забрукованих» пішохідних доріжок у парках міста депутати перейнялися. І підтримали прохання Назара Зелінки – 23 «за». Тому тепер, принаймні у заклади громадського харчування, продукти і решта через парки возитимуть легким транспортом, а не вантажівками.

На цьому тлі дивною виглядала відмова політиків проголосувати за те, щоб виконавці робіт у місті цілком несли відповідальність за їхню якість. Так, Назар Зелінка поскаржився на сходи, які встановили біля будинку на вул. Вербицького, 4. За словами депутата, після ремонту територія виглядає ще гірше, ніж до нього. Але колеги дали тільки 15 «за».

Невже вони не хочуть, аби гроші громади витрачали раціонально? Щоб місто було привабливим? Напевно, таки хочуть, бо підтримали пропозицію того ж таки Назара Зелінки про те, щоб прибрати атракціони із Театрального майдану – 24 «за».

Звичайні тернополяни не розуміли, що відбувається

У всій країні непотрібне комунальне майно давно не списують, а заробляють на ньому гроші, тобто продають, бодай за копійки, але вони потрапляють у казну. Тільки у Тернополі такого досі не роблять, бо кажуть, що система «Рrozorro Продажі»… незаконна.

Зелінка_Прозоро
Зелінка_Прозоро

Мовляв, там бракувало якихось положень, тому… не хотіли ризикувати. Саме таку фразу почули присутні, коли на запитання довелося відповідати начальнику управління обліку і контролю за використанням комунального майна Володимиру Мединському.

Мединський_В
Мединський_В

Натомість виступ своєї колеги, яка вирішила і себе, і всіх… похвалити, депутати сприйняли «на ура». Нагадаємо, незабаром - уже три роки, як ця каденція зайшла у сесійну залу, проте депутати, схоже, не зовсім розуміють, у чому суть їхньої роботи. Кілька разів навіть міський голова Сергій Надал не витримував і робив їм зауваження щодо подачі запитів і рішень.

Але нікого не здивувало, що у протоколі сесії ректору Галицького коледжу «врахували» виступ, в якому вона просто розказала про… успішний захід, проведений закладом, яким вона ж керує уже багато років. Але хіба це має стосунок до депутатського округу, за який відповідає Марія Баб’юк? Не дивно, що звичайні тернополяни, які були присутні у залі, бо чекали на розгляд свого питання, відверто казали, що не розуміють, що відбувається.

А що вже казати про відверте з’ясовування стосунків між депутаткою Галиною Гевко і активістами, які прийшли захищати своє ОСББ. Наталія Кіндрацька стверджувала, що будинок на вул. Коновальця, 20 «захопили», а свободівка – що її чоловіка обмовляють.

Варто згадати і про низку гострих питань, які все-таки потрапили у порядок денний, але підтримки у депутатів не отримали. Наприклад, це стосується пункту «Про не продовження договору найму», на якому наполіг Тарас Білан (докладно про це – ТУТ). Так от, за те, щоб не продовжувати комунальному підприємству «Еней» угоду про оренду цілісного майнового комплексу «Ресторан Україна» після її завершення, проголосували лише 11 депутатів.

Отже, приміщення, де нині діє популярний пивний ресторан «Файне місто», що належить родині колишнього міського голови Тернополя Романа Заставного, із аукціону продавати політики не бажають… Також під час сесії розглянули низку цікавих питань. Про це читайте ТУТТУТ, ТУТ.

[gallery order=«DESC» link=«file» columns=«1» size=«full» ids=«161534,161539,161540»]

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео