Олеся Поліщук

Доторкнутися до історії: в одному з музеїв Тернополя можна подивитися макети криївок (фото)

b2e0ec5cfca9e737

У Тернополі презентували макети криївок ОУН. Колись вони знаходились на Бережанщині.

Про це  «Суспільному» розповів автор макетів Іларіон Пилипець. Макети криївок він представив в музеї національно-визвольної боротьби.

Чоловік презентував два макети криївок.

- У криївці жили 6 осіб. В ній було все необхідне для життя, друкарська машинка, лампа гасова, свічки на всякий випадок. Комора для харчування і бочка, там зберігалося сало, а також два лежаки, вбиральня.

На презентацію макетів криївок прийшов колишній політв’язень, тернополянин Ігор Олещук. Він розповів, що у 48-49 роках він разом з мамою допомагав в криївках.

- Побут в криївках був дуже складний. Моя мама прала одежу, готувала їсти. Хто був, то тримав останню кулю, гранату тримали для себе.

На Тернопільщині був єдиний штаб УПА – «Волинь-Південь». Про це розповів краєзнавець Сергій Синюк. За його словами, штаб координував роботу Антонівецької повстанської республіки. Вона почала формуватися на Шумщині на початку 1942 року і проіснувала до 1944. До неї входило 17 куренів – це майже 13 000 повстанців. У квітні 1944 року біля урочища Гурби відбувся найбільший бій УПА проти НКВС. Після цього бою, розповів краєзнавець, Анотонівецька республіка втратила своє військове значення і перестала існувати.

Фото з сайту «Суспільного»

Вибір читачів за тиждень

Відео