Оксана Бучко

Математика замість української літератури: тернопільські абітурієнти повинні змінити напрями підготовки до ЗНО

1-25

Тернопільські абітурієнти цього року мають інший формат ЗНО. Це стосується обов’язкових предметів, які суттєво змінюють. Тож випускники з одного боку мають полегшення – необов’язкову здачу тестів з української літератури, а з іншого боку – ускладнення через неможливість проігнорувати математику, яка стає обов’язковою для здачі на усі спеціальності.

Про такі зміни заявила заступниця директора Центру оцінювання якості освіти, який організовує ЗНО в Україні, Тетяна Вакуленко на онлайн-брифінгу.

Вибору між математикою та історією для абітурієнтів уже на ЗНО-2021  не буде.

– Державна підсумкова атестація з 2021 року  для здобувачів повної загальної середньої освіти буде обов’язковою з української мови та з математики. Це нововведення, – пояснила Тетяна Вакуленко.

Раніше ексміністерка освіти і науки України Лілія Гриневич вже згадувала про базові математичні навички, які необхідні кожній людині. Математику обов’язковим іспитом вводять країни, які прагнуть посилити свій інноваційний потенціал, додавала вона.

Також ЗНО включатиме два види здачі іспиту з української мови (обов’язково вибирають один у залежності від спеціальності):

- ЗНО з української мови – тести з української мови міститимуть 40 завдань (39 тестів та одне розгорнуте завдання);

- ЗНО з української мови та літератури, що матиме 24 завдання з української літератури, 39 тестів та 4 завдання, що вимагають короткої відповіді, та одне розгорнуте завдання з української мови. 

Багато випускників радіють такому нововведенню.

– Я складала ЗНО минулого року, коли література була обов’язковою, – розповідає тернополянка Таміла. – І доводилось часто жертвувати опрацюванням профільних предметів, щоб читати твори української літератури. У мене математична професія, і мені непотрібно було так детально вивчати творчість українських письменників. Це зайвий час і кошти. Я по-доброму заздрю цьогорічним абітурієнтам, що вони звільнені від цього.

Щодо здачі математики звучить багато несхвальних відгуків через нерозуміння її потрібності у нематематичних професіях. У той же час випускники гуманітарних факультетів часто зауважують, що хотіли б вчити математику і під час навчання у виші, як, до прикладу, математичні спеціальності включають вивчення іноземної мови.

– Математика по-особливому тренує мозкову активність, – зазначає випускниця факультету іноземних мов Марта. – І вона потрібна у педагогічній діяльності хоча б для того, щоб ефективно скласти свій бюджет, у чому не допоможе англійська рівня С2.

Як писав «Терен» раніше, у деяких школах Тернопільської громади можна вивчити предмет «Фінансова грамотність».

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео