Віра Олександрович

Труш не хоче просити про скасування «червоної» зони для Тернополя (фото, відео)

Труш

Позитивну тенденцію щодо покращення епідемічних показників спостерігають на Тернопіллі протягом останніх двох днів. Втім, в обласній держадміністрації стверджують, що цього – недостатньо для перегляду вимоги Уряду про зонування у нашій області. Зокрема, про скасування посилених карантинних заходів для Тернополя.

На цьому під час позачергового засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій (ТЕБ та НС) сьогодні, 5 серпня, наголосив голова обласної держадміністрації Володимир Труш. І це він зробив попри реакцію, яку рішення МОЗу викликало у Тернополі.

Комісія3
Комісія3

Державна комісія з питань ТЕБ та НС може розглядати пропозиції щодо зміни статусу регіону за рівнем епідемічної небезпеки лише тоді, коли тенденція щодо покращення показників зберігається протягом п’яти днів, пояснює він. – Нагадую, про це йдеться у постанові №641. Наразі ми маємо лише 2. Тому наступне засідання регіональної комісії з питань ТЕБ та НС запланували на 7 серпня. 

Мовляв, як тільки члени комісії заслухають інформацію про рівень захворюваності та інші показники впродовж решти 3-х днів тижня, то приймуть відповідне рішення. А наразі, за інформацією обласного лабораторного центру, епідемічну ситуацію, що нині склалася у нашій області, можна характеризувати як нестійку. Наприклад, упродовж 3 і 4 серпня наш край відповідав 4-м критеріям і показники мали тенденцію до зниження, але у лікувальних закладах Тернопілля перебували 164 хворих, причому 35 із них у важкому стані.

Комісія2
Комісія2

Ми дійсно спостерігаємо спад поширення COVID-19, каже начальник обласного управління охорони здоров’я Володимир Богайчук. – Однак є випадки, коли хворі поступають у медичний заклад у важкому стані, із важкими пневмоніями та ускладненнями. Окрім того, є хворі, у яких коронавірус не підтвердили, але перебіг недуги відповідає коронавірусній інфекції. 

Позитивом, на його думку, є те, що показник заповнення ліжкомісць хворими на COVID-19 зменшується. Так, сьогодні він становить 35,3%.

Богайчук
Богайчук

Найбільше хворих наразі перебувають на стаціонарному лікуванні у Тернопільській лікарні швидкої допомоги, обласному фтизіопульмонологічному центрі, а також – у Чортківській і Монастириській районних лікарнях, уточнює Володимир Богайчук. Ситуація в області – контрольована.

За словами в. о. директора ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр» Юлії Кравчук, епідситуацію, що нині склалася в області, можна охарактеризувати як нестійку через те, що є значні передумови до поширення вказаного захворювання.

COVID-19 ми реєструємо на всіх адміністративно-територіальних одиницях нашого регіону, пояснює Юлія Кравчук. Відповідно, фахівці фіксують значне коливання епідпоказників. За основними критеріями Кабінету Міністрів, 2 серпня область не відповідала нормам за двома показниками. Втім, помітна позитивна тенденція до зниження рівня захворюваності, що говорить про налагодження епідситуації у регіоні.

Комісія1
Комісія1

Нагадаємо, за попередню добу в області лабораторно підтвердили 27 нових випадків захворювання на COVID-19, із них 7 – у Тернополі. Причому в обласному центрі наполягають, що у «червону» зону Тернопіль потрапив випадково. Своє обурення таким безглуздим рішення Уряду висловили і місцеві депутати, і народні депутати від Тернопільщини.

Фото і відео із трансляції засідання комісії ТЕБ та НС у Тернопільській обласній держадміністрації

Вибір читачів за тиждень

Відео