Віра Олександрович

У стратегію Авакова, що дозволить Росії «зберегти обличчя», на Тернопільщині внесуть зміни (фото)

До обговорення Стратегії відновлення цілісності України і деокупації Донбасу «Механізм малих кроків» закликали громадських активістів, представників ЗМІ й звичайних громадян на Тернопільщині.

Ознайомитися з цим документом і внести у нього свої правки та пропозиції запропонував начальник відділу комунікації ГУ НП у Тернопільській області Сергій Крета.

Поліція
Поліція

«Мінські домовленості» виходять за межі правового поля України

- Відбулося зібрання усіх представників прес-служб, а також журналістів і громадських активістів щодо представлення такої Стратегії. Вона опублікована. Якщо потрібно, я можу подарувати примірник, - каже він. – Почитайте! Усі ви – люди розумні…

Нагадаємо, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков представив Стратегію відновлення цілісності України і деокупацію Донбасу «Механізм малих кроків» у червні на IX Національному експертному форумі. За словами міністра, цей документ - це «один з варіантів вирішення найважливішої проблеми для нашої країни, що має стати основою для суспільної дискусії і відпрацювання чіткого, зрозумілого плану дій».

Варто зауважити, що наразі існує єдина сучасна платформа пошуку формату рішення щодо сходу України – «Мінські угоди». Цей документ неодноразово піддавали критиці, але на думку експертів, він все-таки зіграв найважливішу роль на своєму етапі. Втім, «Мінські домовленості» виходять за межі правового поля України і в нинішньому форматі не можуть бути ратифіковані парламентом України. Разом з тим, їх використовують у Росії для політичних спекуляцій на міжнародному рівні.

- Необхідно визначити новий формат, який буде легітимним з точки зору міжнародного права, - наголосив на нараді Арсен Аваков.

«Добрі ці кроки чи ні – вирішувати людям»

Стратегія складається із кількох ключових блоків:

  • формування правового поля для врегулювання конфлікту (це передбачає, зокрема, Ухвалення Закону про амністію);
  • введення міжнародної миротворчої місії. Визначення статусу та порядку притягнення міжнародних сил регулювання, програма міжнародного моніторингу, консультаційної і ресурсної допомоги;
  • власне, етап деокупації і реінтеграції, тобто – «Механізм малих кроків» із 11-ти пунктів, де йдеться, що вибори можна проводити винятково на демілітаризованій території і за відсутності необхідного безпечного оточення і дієздатних інститутів;
  • очікувані результати, які, на думку авторів, мають позитивно відбитися і на Україні загалом, і на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, а також – на ЄС і Росії, якій вони дозволять «зберегти обличчя».
[gallery order=«DESC» columns=«1» size=«full» link=«file» ids=«165329,165330»]

Яскравою ниткою у цьому документі також проходить оцінка техногенних та екологічних ризиків на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

- Добрі ці кроки чи ні – вирішувати людям, - каже Сергій Крета. – Тому чекаємо пропозицій. Усі думки зберемо і скличемо «круглий стіл». Адже цей документ є потрібним для нас усіх.

Якщо хтось із жителів Тернопілля матиме пропозиції, побажання чи зміни до цього документу, їх просять подавати цю інформацію на електронну скриньку обласного управління поліції: для громадян і організацій - info@tp.npu.gov.ua; для ЗМІ - vk@tp.npu.gov.ua. Під час брифінгу також йшлося про таке – читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Довідка. Адреса Головного управління Національної поліції в Тернопільській області: 46001 вул. Валова, 11, Тернопіль, Україна. Номер телефону: (0352) 27-13-70.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео