Віра Олександрович

Актуальне питання: чи врятують 278 мільйонів гривень жителів Тернополя? (фото)

лікарня3

Проект рішення «Про затвердження комплексної міської програми «Здоров’я тернополян» на 2019-2021 рр.» уже оприлюднили на офіційному сайті Тернопільської міської ради.

Його автор – начальник міського відділу охорони здоров’я і медичного забезпечення Ростислав Левчук. Саме він проситиме при формуванні бюджетів на відповідні роки передбачати кошти на виконання Програми.

Нагадаємо, той же чиновник є автором проекту рішення «Про затвердження дорожньої карти модернізації галузі охорони здоров’я міста на 2018-2020 рр. і делегування повноважень» («Терен» про це докладно писав ТУТ – прим.). Коли саме обидві пов’язані між собою пропозиції розглянуть, поки що невідомо, але у порядку денному сесії вже очікується багато цікавого (читайте ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ – прим.).

Сесія11
Сесія11

Запропонована Програма – це документ дуже великого обсягу, аж 42 сторінки набраного тексту із таблицями. Тому ми пропонуємо звернути увагу на найцікавіше. Наприклад, загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації планів - 278 млн 026,9 тис. грн із місцевого бюджету. Цифра – вражаюча, хоча і не така вже й велика, якщо врахувати, що ця сума потрібна на 3 роки. До того ж, це – не вся сума, яку Тернопіль матиме на медицину. Звісно ж, місто і надалі планує отримувати відповідні субвенції від держави на охорону здоров’я.

Левчук
Левчук

Автори Програми стверджують: «демографічна ситуація в місті характеризується стабільністю загальної чисельності населення, народжуваністю зі зростанням загальної смертності». Причому у структурі основних причин, через які люди йдуть у засвіти, перше місце посідають хвороби кровообігу – більш як 60%; на другому місці – злоякісні новоутворення – понад 20%; на третьому місці – травми і отруєння – більше 5%  і на четверте місце стабільно виходять хвороби органів травлення – до 4%.

Лікарня1
Лікарня1

Причини вбачають у: - недостатньому медикаментозному і матеріально-технічному забезпеченні закладів охорони здоров’я; нераціональній організації системи надання медичної допомоги, диспропорції її первинного, вторинного і третинного рівнів; - браку сучасних медичних технологій, недостатньому володінні ними; низькому рівні інформованості про сучасні медичні технології, засоби збереження здоров’я та активного дозвілля; недостатній ефективності заходів щодо формування здорового способу життя; - недостатності фінансових ресурсів для забезпечення ефективної діяльності системи охорони здоров’я; недостатньому розвитку ринку медичних послуг; - морально і фізично застарілому медичному обладнанні; - надлишковій і невпорядкованій мережі закладів охорони здоров’я, збитковий ліжковому фонді стаціонарів.

Останній пункт доводить – скорочення мережі медзакладів і фахівців все ж слід очікувати. Очевидно, ще комусь доведеться повторити долю колишньої залізничної лікарні.

Залізнична лікарня
Залізнична лікарня

Але це 100-відсотковий результат все одно не гарантує. Доведеться боротися із переліком «негативу» по-різному. Як? А ось так, наприклад.

Основними завданнями Програми є:

  • створення у Тернополі системи медичної допомоги, зосередженої на пацієнтові;
  • збереження здоров'я тернополян у похилому віці, подовження активного довголіття;
  • скорочення поширеності інфекційних захворювань, у тому числі соціально значимих;
  • забезпечення медичної підтримки створення здорового і безпечного фізичного середовища у Тернополі;
  • покращення питань керівництва і забезпечення якості первинної медичної допомоги тощо;
  • модернізація галузі охорони здоров'я, у тому числі шляхом впровадження інвестицій і державно-приватного партнерства.
[caption id=«attachment_169076» align=«alignnone» width=«640»]

DIGITAL CAMERA
DIGITAL CAMERA

DIGITAL CAMERA[/caption]

Причому гроші на це передбачили. І найбільше коштів потрібно вже на наступний рік (див. таблицю – прим.).

Обсяг коштів, які пропонують залучити на виконання Програми 2019 2020 2021 Всього витрат на Програму, у тис. грн
Обсяг ресурсів всього, в тому числі: 148 455,9 70 374,3 59 196,7 278 026,9
місцевий бюджет (рекомендовані обсяги) 148 455,9 70 374,3 59 196,7 278 026,9
кошти інших джерел 0,0 0,0 0,0 0,0

До слова, контроль за виконанням рішення планують покласти на постійну комісію із гуманітарних питань (голова – Володимир Місько).

Фото автора і з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео