Ростислав Фук

Виїзд митців за кордон: нові умови від Мінкультури

У Мінкульті наголошують, що сприяння у перетині державного кордону можливе лише за наявності відповідних документів

Міністерство культури та інформаційної політики може надавати митцям, творцям, художникам, артистам, музикантам й журналістам листи сприяння щодо перетину кордону, якщо вони належать до сфери культури й інформації й мають за мету виїзду захист і популяризацію інтересів держави України на міжнародній арені, з обов’язковим поверненням у країну. Про це повідомили на сайті Міністерства.

З метою запобігання випадкам зі зловживанням, таких, наприклад, як з Андрієм Щегелем та режисером Тарасом Голубковим, МКІП разом з правоохоронними органами було змушене ініціювати посилення вимог  для виїзду за кордон чоловіків призовного віку, – йдеться в повідомленні.

Єдиним додатковим документом до попереднього переліку обов'язкових документів, які потрібно надати Мінкульту для підготовки листа сприяння щодо перетину кордону, стала вимога пред'явити військово-облікові документи. Ці документи мають бути у кожного чоловіка призовного віку згідно з законом, а їх відсутність є порушенням українського законодавства.

Нагадаємо, на час воєнного стану чоловікам від 18 до 60 років заборонено виїжджати з України, крім певних винятків.

А нещодавно тернопільський гурт TVORCHI не зміг виїхати в промотур «Євробачення» через заборону Мінкульту.

Із забороною виїзду стикнулися також учасники тернопільського гурту Tik Tu.

Читайте також: З'явилися нові вимоги щодо виїзду за кордон художників і артистів

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео